Monday, March 30, 2015

AYAM BAKAR + SALAD + TOMATO + MAYONES + SOS

Masih lagi ber"atkins".... Lunch dengan 2 ketul ayam bakar dan salad+tomato... Tambah mayones n sos sket nk cicah...


Jemput makan semua... Alhamdulillah kenyang...

Thursday, March 26, 2015

MAMA... KITA NK BABY...

Ape????? nak baby???? Permintaan dari si kembo yang mama rasa tepu nk pikir.. Bagi ke x.. Bagi ke x... Buat masa ni belum boleh bagi lagi yer sayang2 mama.. Korang la baby2 mama wat masa ni....



## Jangan bapaknye yang mintak dah ler.. :-)

Wednesday, March 25, 2015

BILA ANAK DEMAM...

Target bln 3 ni xmo amek annual leave... Tapi smlm terpaksa la pecahkan target tu sbb anak bujang demam... Anak x sihat kan xkan la mamanya keras hati nk keje jgk.. Sian oi tgk anak merengek n muntah2... Haruslah Wajib  (pada aq la..) seorang ibu itu menjaga anaknye... AMANAH kot...

x kasi mama amek gambo... pusing blakang jek....
Pagi2 lagi siap masakkan bubur untuk ank bujang aq tu... Bujang x bujang sangat la baru 5 tahun ... :-).. Pastu bawak p klinik check up n amek ubat... Balik klinik aq plak gatal nk update instagram n facebook... Update la anak demam kan... Sekali ada org komen kerap beno anak aq demam.. hmmmm... mcm x pandai jge anak plok aq ni..

Pastu wasap2 ngn sorang kawan ni.. Dia bagi petua... Katanya anak dia pn slalu x sihat dulu, tp pas amalkan sesuatu ni Alhamdulillah anknya makin kurang / x kerap demam or sakit dah... Terima kasih yer kawan... Kata kawan tu amalkan Bismillah Lima... Pe lagi, terus google... dpt terus amek air masak then baca kt air minuman tu bg anak minum..

Mudah jek ayatnye... Boleh dihafal n dibaca slalu... 
Pasni boleh ajar anak2 baca & hafal.. Pagi ni anak bujang dh semangat ke sekolah... Alhamdulillah dh x muntah, pg td pn before g skolah mintak mama buatkan susu... hmmmm.. semoga ank mama cpt sembuh yer..




AYAM BAKAR + TELUR HANCUR + SALAD

Pagi tadi aq skip breakfast sbb terlalu bizi dgn keje... Maklum la smlm cuti kn jge anak demam... Boleh refer entri ini... So tghari tadi menyempatkan diri balik umah (nasib baik la umah dekat, dlm 2km jek dari opis)... Sampai umah terus selongkar esbox, panaskan kuali leper trus masak ayam.. Ayam ni mmg aq dh siap marinate kelmarin... Lapo punye hal 3 ketul aq bedal... Goreng telor hancur sebijik n taruk salad..... Letak sket sos n lada itam... Makan x pandang kiri kanan dah... tapi doa makan x lupa la... :-)


Alhamdulillah... klu gini gaya kenyang sampai malam ni.. mudah2 an yer...

Resipi senang jek...

Ayam : diperap dengan garam, halia, serai, kunyit, lada hitam (blend jek)
Telur : Dipecahkan dlm mangkuk, buang kulit... masukkan garam + lada hitam... kacau sebati dan goreng...
Salad : Ambil salad, cuci dan toskan kemudian hiris halus..

Kemudian boleh la dinikmati... nyums3... :-)



Monday, March 23, 2015

ISTIADAT KEMAHKOTAAN SULTAN JOHOR PADA 23 MAC 2015

Umum mengetahui bahawa Johor akan mengadakan Istiadat Kemahkotaan Sultan Ibrahim Sultan Iskandar sebagai Sultan Johor kelima dalam sejarah Johor Moden. Istiadat ini akan diadakan di Istana Besar Johor.





Istana Besar Johor.... 



Sunday, March 22, 2015

BILA PAPA XDE KEJE..

Kadang 2 bila bizi ngan keje kt opis, keje2 tu terpaksa aq bawak balik. Mr.papa plak ditugaskan utk jaga anak2 kt bawah n aq akan wat keje kt tingkat atas... Klu anak2 kt atas mmg x menjadi la keje aq... Aq tekan "a" kt keyboard si anak tekan "b" plak... Mmg hancus la keje aq...

Siap bereskan keje turun bawah... Ya Allah.. macam ni jadiknye anak dara aq... Papa la ni punye keje...
..
..
..
..
..
..
..
..
..




Dah macam ape anak dara aq..Sabo jelah papa ni...

Friday, March 20, 2015

CARA NAK BUAT STICKY POST KAT BLOG...

Salam jumaat... Alhamdulillah, masih dipanjangkan nafas ni untuk menghirup udara segar... Kali ni nk share sket ilmu untuk jadikan entri yg kita pilih supaya sentiasa dok kat top blog kita tu kan.. Aq cari ni pn sbb aq ada buat GA kan... Boleh refer SINI. Yelah biasa tgk orang lain wat GA or SEGMEN, diorang punye entri tu akan kekal di atas skali then diorng tampal la situ #STICKY POST#

So google2 la cari ilmu ni kan... yang paling mudah aq jumpa kt Blog Emas Putih.. Aq follow jek kekdah yang dia bagi tu... mmg menjadi.. X caya p tgk yer..

Camni caranya...


1. Mula-mula buka new post

2. Tulis entry yang nak di Sticky Post anda seperti biasa. The publish.

Mesti korang pelik, kat mana nak setting date sticky post tu.
Cara dulu ada tempat set date start and end. Sekarang dah takde.

3. Bila dah publish seperti biasa, Edit post tu, then set date yang korang nak. If nak sticky post tu sampai minggu depan, so set kat la tarikh yang korang nak tu. Pilih Set date and time macam kat bawah ni.


Mesti korang tertanya-tanya, kat mana nak set Tarikh Mula and Tarikh akhir sticky post korang.

Macam ni, bila u all dah publish post mula-mula tadi, so automatic sticky post dah bermula.
Tujuan nak edit balik post tu tuk set tarikh akhir sticky post tu pula kat entry korang. Maksudnya sampai bila sticky post kat entry korang.

Kalau rasa2 x faham blh la p tanye kt Tuan tanah blog Emas Putih yer... btw tq bebanyak yer tuan tanah blog Emas Putih...

Thursday, March 19, 2015

TELOR DADAR GULUNG + CAULIFLOWER CELUR

Minggu ke 2 ber atkins... Tanda2 penurunan berat badan tu macam x berhasil sangat tapi shape macam dah nampak hasilnye... Babat2 kt perot pn dah semakin menipis...Cuma kt lengan ni masih lagi beso... :-)
Tu pun kadang2 tercheat sket2.. (Aq hanya manusia biasa... kadang2 x mampu nk jaadi terlalu disiplin dalam bab makan2 ni).... Alasan x blh blah kot...

Menu ringkas untuk tengahari ni... Cuma  guna 2 biji telor & didadarkan... Taruk sket garam & black pepper.. Goreng, gulung then potong... Tambah sejambak cauliflower yang dicelur sekejap supaya kekal rangup... Letak mayones + sos cili sikit... Alhamdulillah kenyang sampai ptg..


Wednesday, March 18, 2015

TAKSIRAN 2014 - TAHUN PERTAMA KENA BAYAR CUKAI.. :-(

Tunggu punya tunggu penyata pendapatan, akhirnya beliau muncul juga...  So aq dgn xcited mengingat la kembali password efiling... Xcited nk isi cpt2 pun ada alasannya... Sebab yang paling utama ialah nk tgk PCB tiap2 bulan tu dapat refund x...  Hehehee...

Sudahnya isi2 punya isi, letak la pendapatan berapa, letak la pelepasan cukai & rebat bagai, sekali sampai tang rumusan cukai kena bayar... huhuhuhu.... sedeyyy.... Total cukai kena bayar RM366.50... PCB x cukup, kena tambah lg bayar cukai lagi RM136.65... Bila pikiaq balik baru teringat, 3 tahun lepas cukai x kena sebab ada pelepasan utk faedah pinjaman perumahan utk gomen loan... Dah cukup claim utk 3 tahun maka tahun ni sila la sedaq diri k...




Apepun, syukur la efiling dh selamat dihantar, tinggal cari dana untuk bayar lebihan cukai yg x bayar lagi tu... So uolsss pn jgn la lupekan tanggungjawab untuk declare cukai pendapatan & kalau dikenakan cukai tu sila la bayar kan.. Karang nak jenjalan g oversea ke dh kena tahan kan... Sape yang malu nanti???? Uollsss ngn keluarga uolsss jgk kan...




Monday, March 16, 2015

PESAN EMAK : BERKASIH SAYANG SESAMA ADIK BERADIK

Sejak dulu, sejak kecik mak sentiasa berpesan supaya kami adik beradik untuk saling sayang menyayangi antara satu sama lain... Namun disebabkan beberapa perkara, hubungan antara salah seorang di antara kami tidak begitu baik. Namun biarlah ianya menjadi rahsia kukuh di antara kami adik beradik. Sedih jugak kalau difikirkan sebab mak masih ada namun kami x berjaya mengikut pesan mak tu...

Sedari tu, semenjak aq menjadi seorang ibu, aq sentiasa berpesan kepada anak-anak supaya sentiasa menyayangi, menjaga hubungan dan kasih sayang di antara mereka. Walaupun mereka masih kecil dan seringkali bergaduh (mungkin kerana budak & masih belum matang), namun sesekali terpancar sikap kasih sayang mereka.

makan sepinggan
adik suap abang...
gurau2 gaduh..
ni gurau nk gaduh..

##Semoga kasih sayang ni berpanjangan...

CUKAI PENDAPATAN.. TANGGUNGJAWAB BERSAMA..

Sukacita dimaklumkan individu yang berkelayakan untuk dikenakan cukai adalah bertanggungjawab untuk mengisytiharkan cukai anda dan membayar cukai tersebut... Hahaha... dah macam jurucakap LHDN la plok... :-)

Sebagai pembayar cukai, tentunya aq sentiasa alert dgn hal2 cukai ni... Aq share kn tarikh akhir untuk isytihar n htr borang cukai yer...


Sila la hantar pada tempoh masa yang sepatutnya untuk mengelakkan dari dikenakan penalti yer... Peringatan untuk semua dan diri aq jgk...

Kalau rasa ada yang x jelas blh la call LHDN or layari laman web LHDN.

Sunday, March 15, 2015

HANEZ SURAYA & ROMIE RAZIN - BERNIKAH JUA...

Amboi.... Entri x agak2... Jeleskah aq... Ohh tidak sama sekali...Apepun, tepat jam 11.24 pagi akhirnya pelakon yang menghadapi pelbagai kontroversi sepanjang tahun 2014 Hanez Suraya 30, telah pun selamat diijabkabulkan dengan pasangannya Romie Razin Adilha Dato’ Abd Jais 35, dengan sekali lafaz bersaksikan oleh Imam Besar Masjid Putra, Putrajaya. 

Ni masa hanez tunang...
Pihak perempuan menerima  tujuh dulang hantaran merupakan Al-Quran, rantai, set wangian dan alat solek, beg tangan, kasut, tepak sirih, mas kahwin dan wang hantaran.

Nikah...
gambar kahwin hanez suraya romie

Pihak lelaki pula telah dibalas dengan sembilan dulang hantaran antaranya Al-Quran, sejadah, buah-buahan, set wangian,tali pinggang,kek, baju dan seluar, beg , sepasang kasut dan sirih junjung.

Tahniah la yer korang berdua... Semoga jodoh berpanjangan. :-)

Nak tgk lbh byk gambar blh terjah kt sini..


Saturday, March 14, 2015

BEEF LASAGNA

Hmmmm... beef Lasagna tu... Agak lama jugak la x berwestern kt umah... Teragak lak nk makan.. So terus cari  balik resipi yang slalu wat.. Aq mmg sentiasa akan gunakan resipi dari BLOG ANA ni bila buat lasagna... Dah 4 kali jugak la buat tp 1st time enterprem sbb baru lagi kn berblog... Maka ter'cheat' la sket  diet atkins.. :-)

Lagipun lasagna ni mmg menjadi kegemaran family.. Anak aq lagi2 Umairah mmg suka la sgt.. Tu yang wat mama dia rajin nk wat makanan menggemokkan ni selalu.. hahaha...



Tulah beef lasagna air tangan aq... Memang xde dah nk deko2... Jamu mata & selera dari loyang jek. Boleh tgk bahan2 nye & kekdah nk buat kt bawah yer.

Bahan utama :

Kepingan lasagna
Kepingan lasagna ni dari brand San Remo. Kalau kt segamat ni  ade kt Giant jek... 


Bahan2 utk buat inti daging :


1. 400g daging lembu kisar

2. 1 tin sos prego
3. Cendawan butang ~ di buang airnya dan di potong dadu


4.  Bawang besar dan bwg putih 5 ulas di potong dadu


5. Serbuk  black pepper dan serbuk oregano (optional).. klu letak lagi sedap..


6. Sos cili 1 sudu besar ~ taknak letak pun takpe
7. Garam secukup rasa

Bahan untuk sos putih:


1. 2 sudu besar butter 
2. 2 keping  cheddar cheese


3. 250 ml susu full krim.. nak guna fresh milk pun boleh


4. 2 sudu besar tepung gandum
5. Garam secukup rasa

Bahan-bahan lain :

1. Keju mozarella




2. Keju parmesan.. ~ takde pun takpe.. aku suka byk keju..



Cara Membuat inti Daging :

1. Masukkan 4 sudu besar minyak masak zaitun.. Nak guna minyak masak pun boleh..
2. Tumis bwg2 yg di cincang td.. tggu sampai naik bau.. 
3. Masukkan pula daging cincang..
4. Gaulkan hingga daging masak..
5. Kemudian masukkan  sos prego td.. tuang semua sekali.. Gaul sebati...
6. Masukkan garam secukup rasa..
7. Masukkan serbuk oregano..
8. Masukkan pulak cendawan butang..
9. Masukkan sesudu besar sos cili..
10. Tabur serbuk black pepper... 

Cara nk buat Sos Putih :

1. Cairkan butter..
2. Masukkan 2 sudu besar tepung gandum.. gaul sebati.. pastikan guna api kecik je..
3. Masukkan susu full krim..
4. Masukkan keju cheddar/cheesedale.... kacau sampai keju tu sebati..
5.Masukkan garam secukup rasa.. kacau sampai likat sikit

* Digalakkan untuk buat double sos putih ni sbb lasagna akan jd lebih sedap dgn melebihkan sos putih

Cara Melapis Lasagna :


Ambik loyang yg sesuai.. suka hati korang le nak guna loyang apapun.. susun kepingan lasagna sampai menutup semua bahagian loyang..

Taburkan dgn inti daging td.. rujuk gmbr di atas ye..

Tuangkan sos putih.. lg banjir lg bagus.. tutup sampai hilang pandangan inti daging tu..

Taburkan cheese parmesan dan mozarella

Ulang balik cara yg sama.. suka hati korang le nak buat berapa layer.. yg penting last sekali mesti sos putih dan cheese yg di tabur.. ada paham..!! tp standart adalah 3 layer aje..

Lasagna yg dah siap di tabur dgn keju.. suka byk2 keju.. terbaikkk..

Masukkan dlm oven..
Make sure oven dah di panaskan awal2 dgn suhu 180 celsius.. bakar sampai keju tu agak2 perang atau masak semuanya.. dlm 30-40 minit gak kot.. bergantung pd size oven korang.. guna api atas bwh ye..


*** Utk cara ni aq C&P bulat2 dari blog ana yer... Boleh refer kt link atas...

Selamat mencuba.. :-)

Friday, March 13, 2015

JUMAAT... PENGHULU SEGALA HARI

Salam Jumaat... Utk Johorean, hari Jumaat adalah hari kelepasan mingguan kitorang... Tapi asenye yang swasta mostly masih belum follow lg... So hari jumaat adalah hari berehat kt umah disamping menambah & memperkukuhkan  ibadah...


Untuk itu, jom kita kongsi kelebihan hari Jumaat :

Sumber : Sini


1. Berlakunya hari kiamat.
Ya, Jumaat merupakan hari yang selalu dikaitkan dengan berlakunya hari kiamat. Dalam suatu hadis riwayat Muslim, Nabi SAW ada menyebut bahawa, “Pada hari Jumaat juga kiamat akan berlaku. Pada hari itu tidaklah seorang yang beriman meminta sesuatu daripada Allah melainkan akan dikabulkan permintaannya.”
2. Nabi Adam diciptakan dan dia juga disingkirkan dari syurga.
Hari Jumaat memang istimewa. Hari ini nabi Adam diciptakan, dan hari ini jugalah beliau diturunkan daripada syurga.
Daripada Abu Hurairah katanya, Rasulullah bersabda, maksudnya: “Sebaik-baik hari yang terbit matahari ialah Jumaat, pada hari itulah, Adam a.s. diciptakan dan pada hari itulah juga dia dikeluarkan dari syurga.”
3. Penghulu segala hari.
Saya suka sebut Jumaat ni special. Kenapa ya? Jumaat ini adalah hari yang sangat-sangat istimewa kerana agama kita sendiri yang meletakkan Jumaat itu ketua dan lebih sedikit ganjarannya berbanding hari-hari yang lain.
Dalam suatu hadis Rasulullah SAW yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah yang bermaksud: “Jumaat dinamakan sebagai ‘Saidul aiyam’ iaitu penghulu segala hari (hari yang sebaik hari).”
4. Selamat dari fitnah kubur bagi yang mati pada hari Jumaat.
Menurut Nabi SAW, “Tidak seorang muslim yang mati pada hari Jumaat atau pun malam Jumaat, melainkan diselamatkan Allah daripada fitnah kubur.”
Jadi, sama-samalah kita berdoa moga-moga Allah memilih kita di kalangan manusia-manusia yang diberikan kelebihan oleh Allah ini.
5. Kebaikan dengan memotong kuku.
Peliharalah kebersihan anda. Kalau boleh, Jumaat ni bagi lebih-lebih lagi. Mana yang dah lama tak potong rambut, maka potonglah. Kasi kemas. Kalau kuku dah rasa mula nak panjang, hah potonglah.
Ibnu Masud berkata, “Sesiapa yang memotong kuku pada hari Jumaat, Allah akan menyembuhkannya daripada penyakit dan memberikannya keselamatan.”
6. Makbulnya doa di antara dua khutbah.
Yang ini pun kita dah selalu dengar. Daripada zaman sekolah lagi mungkin ramai yang telah diberitahu akan perkara ini. Baca doa ketika imam sedang duduk antara dua khutbah selalunya makbul doanya tu. Ya, kan?
Banyak ulamak yang berpendapat bahawa makbulnya doa yang dibaca di antara dua khutbah, iaitu ketika imam sedang duduk antara khutbah pertama dan khutbah kedua.
Ini berdasarkan hadis daripada Abu Hurairah yang bermaksud, “Pada hari Jumaat ada satu saat yang bertepatan dengan orang Islam ketika dia sedang sembahyang, di mana tatkala ia berdoa maka doanya itu akan dimakbulkan.” Dan rasulullah menunjukkan isyarat tangannya yang membawa maksud sedikit sahaja waktu itu.
Abi burdah bin Abi al-Amusa al-Asy’ari r.a berkata bahawa beliau pernah mendengar bahawa Abdullah bin Umar r.a pernah mendengar bahawa Rasulullah pernah menjelaskan bahawa waktu yang paling mustajab itu adalah waktu antara imam duduk di atas mimbar sehingga solat selesai didirikan.
Oleh itu, marilah kita jadikan Jumaat kita kali ini lebih bererti. Bukannya apa, untuk kebaikan kita juga. Semua kelebihan yang ada pada Jumaat ini sebenarnya merupakan ruang dan peluang untuk kita rebut.
Kita mengaku kita orang Islam. 
Kita pun mengaku bahawa kita ni mengamalkan segala suruhan agama. Jadi, apalah salahnya sedikit amalan yang nampak macam tak seberapa ini kita rebut.
Kalau rasa-rasa selalunya macam malas nak selawat, macam tak ada mood nak berzikir, maka jadikanlah hari Jumaat untuk anda lebih bersemangat unttuk berselawat, berzikir, istighfar dan sebagainya.
Nabi sendiri ada menyebut barangsiapa yang banyak beristihfar, Allah akan bagi jalan keluar bagi setiap masalah yang dihadapinya. Mari kita jadi lebih baik, sedikit pun tak apa. Asal kita jadi lebih baik. Kita usaha, kita cuba betul-betul. Mana tahu andai Allah juga bakal tarik nyawa kita di hari Sayidul aiyam ini. Subhanallah…
##Jom sama2 amalkan.... Semoga mudah urusan kita disana nanti...

Thursday, March 12, 2015

KEGILAAN UNTUK MENYERTAI GA/SEGMEN

Waaahhhh... tulus ikhlas dari hati.... Syok rupenye bila berblog n rajin menyertai GA or SEGMEN.. Memang terbukti dapat meningkatkan jumlah follower dan menambah kenalan blogger...Ni antara GA or SEGMEN yang telah aq join... Berangan next time nk buat jgk la SEGMEN / GA utk uolsss... :-)






Kegilaan ini semakin menjadi-jadi.. Pasni kompem ada lagi.. :-) Korang plak bila lagi... Mana tau klu x dpt hadiah pun blh tambah follower kn...

PUTRAJAYA INTERNATIONAL HOT AIR BALLOON FIESTA 2015



Wah... Putrajaya Hot Air Balloon datang lagi ler... bila???? Boleh scroll bawah nah.... Jom pakat ramai2 ke sana... Mana tau weekend xde ape2 aktiviti... Jom la bawak anak2, family, mak, ayah, abang, adik, kakak even serombongan cik kiah pn xpe... Lagipun dh start cuti sekolah kan...


Date: 12 - 15 March 2015
Time: 6.30 am - 10.30 pm
Venue: Monumen Alam Baru, Precint 2, Putrajaya

Antara attractions yang ada:

My Balloon Club - Available on Sunday only 
Helicopter Joy Rides - Available on Saturday and Sunday
Night Glow Available on site from 12-15 March at Balloon Discovery Centre at the Red Zone

Hot Air Balloon Freeflying Show:


Note: Kalau nak gi tempat macam  ni, kena gi pepagi. Kalau lewat memang sesak lah jawabnya.

Ni kenangan kami tahun lepas... Tahun ni x pasti la lg nk p ke x sbb berdasarkan pengalaman tahun lepas macam biase2 jek... :-)









Wednesday, March 11, 2015

MOMMY LIZZ`S BIRTHDAY GIVEAWAY

Selamat ulangtahun kelahiran MOMMY LIZZ... Semoga mendapat kerahmatan dari Yang Maha Esa... Sungguh baik hati Mommy lizz nk kasi hadiah pada yang menyertai & paling penting terpilih utk GA ni.. 


Syarat penyertaan amat la senang...

1. Buat satu entry bertajuk MOMMY LIZZ`S BIRTHDAY GIVEAWAY 

2. FOllow & Like


3. Tinggalkan link entry anda di ruangan komen

TARIKH TUTUP : 31 MAC 2015

senang ja kannn

hadiah ?

3 mystery gift untuk pemenang bertuah
Pemenang akan ditentukan melalui random.org



Apelagi.. jom ler join reramai.... Meriahkan blog kawan2...

Tuesday, March 10, 2015

'Segmen Bloglist April - September By Miss Sakura'

Jom meriahkan segmen bloglist Miss Sakura...Cepat2.... Tarikh tutup 13 Mac 2015 (Jumaat) ni tau..


Nak join jugak??? Kena tgk syarat nye dulu eh sebelum join... Sila la klik Banner atas tu yer..






Cara Backlink Banner Atau Gambar

Adohai.... Sejak kegilaan nk menyertai GA or SEGMEN dari blogger2 hebat tu aq pn semakin gila la nk tambah ilmu sebab aq blm pandai nak backlink kn banner or gambar supaya bila orang klik, ianya akan kembali ke blog owner segmen or GA tu... Puas aq google akhirnye jumpe yang dapat membantu aq.. tqvm yer...

Sumber : http://juliajamaludin.blogspot.com/2014/03/cara-backlink-banner-atau-gambar.html

Aq numpang C&P kekdahnye untuk memudahkan aq tgk balik pada masa akan datang..




Cara nak copy link segmen .


Haaa... dh reti dh??? Faham dah???? Klu aq dh jelas n faham.. Pasti blh la dipraktikkan... Klu uolss dh baca caranya tu tapi still x dpt nk ikut blh la pi tanya sendiri kt tuan punya blog tu yer...Btw TQVM utk pemilik blog http://juliajamaludin.blogspot.com sbb share yer...