Thursday, April 30, 2015

TUDUNG FAREEDA PERTAMAKU...

Entri x agak2 ko... Biar la orang nak kata apa yang penting nak jgk up entri ni... hehehe... Actually aq dh lame pakai tudung berawning n berlayer ni... Cume sebanyak2 koleksi tudung awning mmg aq bli yg biasa2 jek... pendek kata yang xde jenama la yang mana harganya lebih murah iaitu di bawah harga RM60...

Terpulang la kan masing-masing punye "money.. money..money..." hahaha... Kebetulan plak bulan 3 hari tu ada plak rezeki terlebih sket so nk la jgk reward utk diri sendiri dengan membeli tudung berjenama Fareeda ni.... Tapi iolss bli yang new la... Rege pepandai korang agak yer... Yelah tudung Fareeda kan sekarang ni boleh didapati jugak yang preluv kn...

Pinjam gambo dari fb rieyda nor... Mmg sebijik ni la tudung yang aq bli dari rieyda nor...
Hasil dari pemakaian kali pertama mmg terdapat la perbezaannya... Perbezaan yang paling ketara adalah "aq nmpak cantik...." hahaha.. jgn la caye, mmg nmpk macam biasa jek... Tapi keselesaan dan keterletakannye memang lain la... x caye boleh la bli..

Hati aq berkata jadi-jadila membebel bukan2.. So aq stop kt cn dulu la yer... :-)

Wednesday, April 29, 2015

KERABU DAGING


 Ni 1st time wat kerabu daging.. Tu pun sbb daging lembu yang seketoi tu dh nk masuk 2 minggu dlm fridge x berusik.. Penah terbaca orang wat kerabu daging tapi x teringat nk copy resipi... Sekali terasa nak wat, resipi xdak so kita bantai ajelah tambah n campak itu ini.. Tapi bukan nak puji diri sendiri la, rasanya mmg sedap n mabeles... huahuahua... Pedas masam manis semua ada... Meratah daging saja pn sedap...


So balik opis tadi terus kuarkan daging dari fridge then biar sekejap kasi lembut... Berkobar2 malam ni nk wat kerabu daging.. Hopefully en.somi suka n makan dengan seleranya..


Resipi : Diolah oleh Yan Ishak a.k.a aq la tu..

Bahannye :

1) Seketoi daging, aq x pasti la brape gram or kg beratnye...
  • Daging dibersihkan dah dipotong kpd 4 bahagian/blh rebus jek seketoi tu... Bila dah siap rebus empuk baru hiris nipis.. Aq rebus dengan air biasa jek, ditambah dengan seinci halia n 1 keping asam keping.. Agak2 la ikut brp byk daging tu... Pastikan sebelum hiris daging tu toskan dulu airnye yer...
2) 1/2 cawan air asam jawa (ejas2 la yer ikut kemasaman yang kita suka)

3) 1/2 sudu kerisik (terpulang la kalau nk letak or x...

4) 2 biji tomato dihiris nipis

5) 1 biji bawang besar dihiris nipis

6) 2 biji bunga kantan dihiris nipis

7) 2 batang serai dihiris nipis

8) 7 biji cili padi yg ditumbuk halus (utk lada terpulang la kt korang yer... nk pedas or nk mencili mulut n lidah blh la letak bebanyak... kalau yang x tahan pedas tu x payah la kot letak lada... tapi xtau la plak klu x letak lada cmne rasanya...)

Caranya :

Daging yang telah dihiris nipis dicampurkan dengan semua bahan di atas... Masukkan sedikit gula n garam utk menambah perasa... Rasa dulu tau sebelum hidangkan, pandai2 la ejas rasa masam manis pedas tu...

Selamat mencuba yer.. Kalau sedap bagitau ler... Kalau x sedap bagi la komen yang membina yer utk aq ejas resipi bg sedap... :-)

Bluurrrppp... Alhamdulillah kenyang meratah daging... Jom menyidai kain plak... hehehe...


HEPI BESDAY BUJANG MAMA YANG KE 5 TAHUN

15.4.2015 yang lepas sebenarnya hari ulangtahun kelahiran anakanda sulung si bujang encem mama tu, Muhammad Aqil Lutfi.. Tapi mama dengan kedekutnya x beli kek pada hari tu sebab sekolah budak2 ni nk buat hari pertandingan kokurikulum + sambutan harijadi bulan Jan hingga Mei pada 24.04.2015. So mama order kek dari kawan mama yang homebaker tu si Momma Busy Bee utk buat kek aqil lutfi...


Kalau ikutkan permintaan aqil lutfi dia nk kek tema katun ultraman, tapi sebab kt kedai xde edible image ultraman so letak jek gambo katun ni.. Ni pn favourite dia gak ni, last year kek tema ni ler...

Choc cake with lighting mc queen edible image
Upacara kt skolah pagi tu dimulakan dengan pertandingan kokurikulum ikut kelas... Ni aqil lutfi n geng 5 tahun tengah baca ayat2 dalam solat by group...


mata dia sibuk duk tengok kt pengadil kt tepi tu...

Pastu acara penyampaian hadiah pertandingan ngan hadiah harijadi... Hadiah harijadi dapat tabung,,, So selamat menabung la anak mama oi...


Pastu baru la sambutan hari jadi... Potong kek harijadi masing-masing... Sekolah pn ade sponsor kek, jadi memang banyak ler kek untuk dipotong pada hari tu.. Yang penting anak-anak ni semua happy... Susah betul dia nk tengok kamera (kamera la sangat padahal amek gambo guna henpon jek..)


Mama puas panggil baru la nk tengok...


Selamat ulangtahun kelahiran anak mama, semoga menjadi anak yang soleh n berjaya dunia akhirat... Yang klako, sebelum skolah klu tanye besar nanti abg nak jadi ape.. Jawabnye doktor.. Sekali dh skolah mama tanye nanti besar nak jadi ape.. Jawabnye nak jadi ULTRAMAN!!!!!!!!!

Huwaaaaaa...... :-(


Tuesday, April 28, 2015

BUAH SALAK FRESH DARI KAMPUNG...

Agak ade x yang x kenal buah salak ek.. Yang pasti aq kenal buah salak n paling suka jeruk salak... Buah salak ni ada gaya macam buah kelubi pn ade... Tapi buah salak ni saiznye lebih beso sket...

ni la ghupenye buah salak...
Ni buah salak fresh dari pokok belakang umah mak abah kt kampung... Mak kirim masa balik kampung haritu.. sayang mak... Sebenarnya mak kirim banyak2 sbb menantu dia tu a.k.a hubby aq mmg suka la sangat yang fresh ni...

isi buah salak fresh...



jeruk salak...

Sesape yg blm penah makan, boleh la cuba... Sedap buah salak ni...


JINDRISSKA Blog Anniversary Giveaway

Jom join giveaway dari JINDRISSKA BLOG sebagai tanda kegumbiraan blog beliau mencapai usia matang SETAHUN JAGUNG!! Tahniah diucapkan.... :-)

http://jindrisska.blogspot.com/2015/04/jindrisska-blog-anniversary-giveaway.html

Syarat-syarat penyertaan giveaway ini:

Follow blog JINDRISSKA ni, dan bagitahu follower ke berapa (nnt aku check tau!)
 ---> Done follow.. Follower ke 499

Buat satu entry 'Jindrisska First Anniversary Giveaway'
 ---> Ni ler entry nye..

Tepek banner, dan backlink kan ke blog JINDRISSKA.
 ---> cer klik kt banner sebagai bukti...

Lengkapkan slogan : "Saya nak menang giveaway ni sebab..."
---> Saya nak menang giveaway ni sebab nk memenangi hadiah fridge magnet dari obersea tu... Saya ni pengumpul fridge magnet...

Tinggalkan link entri korang di ruangan komen bawah ni.
---> dh tepek link entri

Komen mestilah komen baru, masa join giveaway ni. Sebarang komen dulu-dulu tak dikira. Kehkehkehkeh

Sila komen entri selain dari entri Giveaway ni :D
 
So uolss wish me luck n gud luck jgk utk peserta lain yer...

Monday, April 27, 2015

ADIK MANJA...

Asenye aq x pnh kenalkan si kembo kepada DAMIA UMAIRAH kt dalam blog ni kan.. Kembo umairah ni namanya Nur Dania Batrisyia... Memang teramat manja tahap gaban dah... Kt umah kitorang panggil tacha jek... Kt Skolah plak cikgu biasakan dengan panggilan Batrisya sbb dh ramai sangat nama damia n dania ni...

masa baru lahir... 1.8kg jek..

aksi nk menarik perhatian org..

vroommm!!!! vroommmm!!!!

kakak sayang adik...

cun bercermin mata mama...
## Amanah Allah
## Cinta hati mama
## Anugerah terindah

Wednesday, April 22, 2015

BILA BOLEH BALIK NI...

Bila keje banyak n atas meja dah menggunung dokumen memang la x dpt nk balik awal.. Macam ketika ini tengah dok wat keja lagi sambil update blog jap... Stress kot klu keje x benti2 kan... :-)

Terasa sangat bebanan tugas yang terpaksa ditanggung.. Yelah, staf pn berapa kerat jek... huh... Klu ikutkan hati nk bersenang lenang kt umah jge anak-anak jek... Tapi apekan daya utang banyak... hu3... Lagipun macam sayang plak kt kelulusan yang ade kalau dibiarkan...

Insyaallah bila berkemampuan nanti akan fokus duk kt umah jek...


X blh bebel byk2... keje banyak lagi ni... Kang lambat siap lambat balik... X berasap lagi la dapo kita malam ni...


Monday, April 20, 2015

KEPUTUSAN BAGI FIRST GIVEAWAY DARI BLOG "ALL ABOUT ME & MY LIFE"

Alhamdulillah, syukur kepada Yang Maha Esa atas kesempatan ini.. Malam ni berkesempatan untuk mengumumkan peserta bertuah yang terpilih untuk menerima pemberian x seberapa dari saya yer.... Terima kasih yang tidak terhingga kepada semua yang menyertai GA pertama saya dan yang memberi sokongan yer.. Seramai 54 peserta yang join GA kali ni... Boleh tgk list kt SINI yer... Jemput la blogwalking kt blog kawan-kawan kita ni...

Peserta yang terpilih dan bakal menerima pemberian yang x seberapa dari yan adalah....

2)   PESERTA NO 32 - norazis2908.blogspot.com --> dh tuntut
3)   PESERTA NO 4 - cahayanurlight.blogspot.com  --> dh tuntut
4)   PESERTA NO 37 - hodorata.blogspot.com
5)   PESERTA NO 13 - thesupersomething.blogspot.com
6)   PESERTA NO 39 - afidahazmi88.blogspot.com --> dh tuntut
7)   PESERTA NO 5 - belongtomee.blogspot.com
8)   PESERTA NO 24 - mrshamdan.blogspot.com --> dh tuntut
9)   PESERTA NO 6 - greennnpanda88contest.blogspot.com --> dh tuntut
10) PESERTA NO 27 - akubudakkayu.blogspot.com --> dh tuntut

Terima la pemberian ikhlas dari yan yer..


Keputusan adalah muktamad. Pemilihan pemenang adalah melalui cabutan no penyertaan yer...  Tiada unsur pilih kasih or berat sebelah atau dua-dua belah... Kepada para pemenang, boleh la menuntut hadiah kepada saya selewat-lewatnya sebelum 30 April 2015 melalui no telefon 019-7802066  (mesej or whatsap) atau blh emailkan details tersebut kt email yan k.. surianti510327@gmail.com

Berikan detail anda semasa menuntut hadiah seperti begini :
Nama 
Alamat
Nombor dan URL penyertaan
Hadiah yang dimenangi
No Phone

 

Tahniah diucapkan kepada yang berjaya dan pada yang tak berjaya jangan putus asa.
Doa-doakan lah yan murah rezeki, boleh buat giveaway lagi.
Terima kasih semua. :-)


 

BULAN REJAB : KEMULIAAN DICEMARI KEPALSUAN

Oleh: Dr.Arieff Salleh bin Rosman, Felo Fatwa   / Share dari : http://www.e-fatwa.gov.my
Bulan Rejab merupakan salah satu daripada 'al-Ashur al-Hurum' (bulan-bulan haram) selain bulan Muharram, Zulkaedah dan Zulhijjah. Bulan-bulan haram merupakan bulan mulia sebagaimana firman Allah SWT dalam surah al-Taubah ayat 36, yang bermaksud, "Sesungguhnya bilangan bulan-bulan di sisi (hukum) Allah ialah dua belas bulan, (yang telah ditetapkan) dalam Kitab Allah semasa Dia menciptakan langit dan bumi. Antaranya empat bulan haram (yang dihormati). Ketetapan yang demikian itu ialah agama yang betul lurus, maka janganlah kamu menganiaya diri kamu dalam bulan-bulan yang dihormati itu (dengan melanggar laranganNya)...." Abu Bakrah melaporkan, Nabi Muhammad saw bersabda, "Sesungguhnya masa itu beredar sebagaimana hari Allah mencipta langit dan bumi iaitu setahun itu ada dua belas bulan. Antaranya ada empat bulan haram (yang dihormati) iaitu tiga bulan berturut-turut: Zulkaedah, Zulhijjah, dan Muharram. Seterusnya Rejab iaitu antara bulan Jamadilakhir dan Sya'ban." (Hadis sahih direkodkan oleh Imam Bukhari dan Muslim).
 
Imam Ibnu Rajab al-Hanbali menjelaskan, maksud Rejab ialah agung (Lata'if al-ma'arif, hlm. 117). Oleh sebab itu, bulan Rejab adalah bulan yang agung dan mulia. Antara keistimewaan bulan Rejab ialah berlakunya peristiwa Isra' dan Mikraj yang menurut majoriti ulama' ia berlaku pada 27 Rejab.
 
Namun isu yang timbul ialah kemuliaan bulan Rejab sebagai salah satu bulan haram telah dicemari dengan pengagungan yang bersumberkan kepada laporan/hadis palsu yang direka-reka yang diistilahkan dalam ilmu hadis sebagai hadis maudhuk.
 
Mengagungkan bulan Rejab bukanlah satu persoalan yang baru. Ia telah pun wujud pada zaman Jahiliyyah; sebelum kedatangan Islam. Masyarakat Arab Jahiliyah begitu mengagungkan bulan Rejab sehingga mereka menjadikannya sebagai perayaan. Antara amalan popular yang dilakukan oleh sebahagian orang Islam di Malaysia apabila datangnya bulan Rejab ialah mereka berusaha bersungguh-sungguh untuk melakukan puasa sunat Rejab dan menghidupkan malam dengan sembahyang sunat Rejab.

Umat Islam di Malaysia khususnya dan dunia umumnya; kini dan dahulu, telah disajikan dengan pelbagai janji manis jika melakukan sesuatu amalan khusus di bulan Rejab. Satu kebenaran yang perlu dijelaskan kepada umat Islam ialah tiada amalan khusus dalam bulan Rejab yang dilaporkan daripada Rasulullah SAW dari hadis sahih. Amalan tertentu seperti solat sunat Rejab, puasa Rejab dan umrah di bulan Rejab adalah sebahagian kecilnya bersandarkan kepada hadis lemah (daif) dan kebanyakkannya adalah hadis palsu (maudhuk).
 
Isu mencemarkan bulan Rejab dengan janji-janji daripada sumber yang palsu ini sudahpun wujud sekian lama. Antara ulama terdahulu yang membongkar usaha golongan pemalsu hadis yang membuat pembohongan terhadap Nabi Muhammad saw berkaitan kelebihan bulan Rejab dan amalan khusus padanya, antaranya ialah Imam ahli hadis Abu al-Khattab 'Umar bin Hasan ibn Dihyah (w. 633H) yang mengarang buku yang bertajuk 'Ada' ma wajab min bayan wad' al-wadda'in fi Rajab (Melaksanakan apa yang wajib dengan menerangkan pemalsuan yang dilakukan oleh pembohong berkaitan Rejab)' dan Imam Ibnu Hajar al-'Asqalani (w. 852H) yang mengarang risalah yang bertajuk 'Tabyin al-'ajab bi ma warada fi fadhl Rajab (Menjelaskan perkara yang pelik berkaitan dengan apa yang disampaikan tentang kelebihan Rejab)'.
 
'Ata; seorang ulama tabi'in menjelaskan, Nabi Muhammad saw melarang daripada berpuasa penuh sebulan bulan Rejab agar ia tidak dijadikan sebagai perayaan sebagaimana yang dilakukan oleh orang Arab Jahiliyyah (Ibnu Rajab, Lata'if al-ma'arif, hlm. 11). Ibnu Hajar al-'Asqalani menjelaskan, "Larangan daripada berpuasa sebulan penuh pada bulan Rejab adalah berkaitan dengan individu yang melakukannya kerana terpengaruh dengan amalan orang Arab jahiliyyah yang begitu mengagungkan bulan Rejab.
 
Tetapi jika seseorang itu berpuasa sunat sama seperti bulan lain tanpa menganggap puasa bulan Rejab adalah lebih utama daripada bulan lain, tidak mengkhususkan puasa hari tertentu bulan Rejab bagi mendapat ganjaran tertentu, maka amalan itu tidak menjadi kesalahan. Begitu juga dengan individu yang menghidupkan malam bulan Rejab dengan beribadah sebagaimana dia beribadah pada malam bulan lain. Tetapi jika seseorang beribadah sunat hanya pada bulan Rejab sahaja dengan anggapan ia khusus untuk bulan Rejab, maka ia adalah amalan yang dilarang." (Tabyin al-'ajab, hlm. 49).
 
Imam Ibnu Hajar al-'Asqalani menjelaskan tujuan beliau mengarang risalah yang bertajuk 'Tabyin al-'ajab bi ma warada fi fadhl Rajab' : "Telah berulang-ulang soalan yang dikemukakan tentang kelebihan bulan Rejab, tentang berpuasa dan solat sunat padanya. Serta untuk menjelaskan yang mana hadis yang sahih dan yang palsu." Kesimpulan daripada analisa yang dilakukan oleh Imam Ibnu Hajar ialah, "Langsung tidak terdapat hadis sahih yang boleh dijadikan hujah tentang kelebihan bulan Rejab, puasa sunat khusus Rejab, juga solat sunat qiyamullail khusus Rejab...namun begitu terdapat sebahagian ulama yang membenarkan menerima hadis yang menjelaskan tentang kelebihan bulan Rejab walaupun hadis itu daif, tetapi tidak boleh diterima jika ia hadis mauduk."
 
Antara kelebihan bulan Rejab dan amalan khusus padanya yang bersumberkan laporan/hadis palsu ialah:

i. Hendaklah kamu memuliakan bulan Rejab nescaya Allah muliakan kamu dengan seribu kemuliaan di hari Qiamat Laporan ini palsu kerana ia direka oleh seorang pelapor hadis yang dilabel oleh ulama hadis sebagai seorang pembohong iaitu Abu al-Barakat Hibatullah ibn al-Mubarak al-Saqati.
 
ii. Bulan Rejab Bulan Allah, Bulan Syaaban bulanku, dan bulan Ramadhan bulan umatku. Laporan ini palsu kerana ia direka oleh seorang pelapor hadis yang dilabel oleh ulama hadis sebagai seorang pembohong iaitu Abu Bakar Muhammad bin Hasan al-Naqqash. Dalam rantaian pelapor hadis ini juga terdapat individu yang tidak dikenali seperti al-Kassa'i.
 
iii. Kelebihan bulan Rejab dari segala bulan seperti kelebihan Quran atas segala zikir. Laporan ini palsu kerana ia direka oleh seorang pelapor hadis yang dilabel oleh ulama hadis sebagai seorang pembohong iaitu Abu al-Barakat Hibatullah ibn al-Mubarak al-Saqati.
 
iv. Sesiapa berpuasa tiga hari pada bulan Rejab, Allah menuliskan untuknya pahala berpuasa sebulan. Sesiapa yang berpuasa tujuh hari ditutup baginya tujuh pintu neraka. Sesiapa berpuasa lapan hari, Allah membuka baginya lapan pintu syurga. Sesiapa berpuasa setengah bulan Rejab, Allah menuliskan untuknya memperoleh keredaanNya, sesiapa yang ditulis baginya keredaanNya, orang itu tidak akan diazab. Sesiapa yang berpuasa sebulan Rejab, Allah akan menghisab orang itu di padang Mahsyar dengan hisab yang mudah. Laporan ini palsu kerana ia direka oleh seorang pelapor hadis yang dilabel oleh ulama hadis sebagai seorang pembohong iaitu Aban bin Abi 'Iyash. Laporan-laporan lain yang menjelaskan kelebihan berpuasa mengikut bilangan hari di bulan Rejab juga laporan palsu, antaranya direka oleh Uthman bin Matar, Harun bin 'Antarah, dan Farrat bin al-Sa'ib.
 
v. Sesiapa sembahyang maghrib pada hari pertama bulan Rejab, kemudian selepas itu dia bersembahyang sunat 20 rakaat dengan sepuluh kali salam, setiap rakaat dibaca surah al-Fatihah dan selepas itu membaca surah al-Ikhlas sekali, adakah kamu tahu pahalanya? Laporan ini palsu kerana ia direka oleh seorang pelapor hadis yang dilabel oleh ulama hadis sebagai seorang pembohong iaitu al-Husayn bin Ibrahim. Terdapat laporan palsu lain yang direka menjelaskan kelebihan tertentu jika bersembahyang sunat dengan bilangan rakaat tertentu dengan bacaan tertentu pada bulan Rejab. Antara individu lain yang bertanggungjawab membuat laporan palsu tersebut ialah Ali bin Abdullah bin Jahdam, Aban bin Abi 'Iyash. Sembahyang tersebut juga diistilahkan sebagai sembahyang sunat Ragha'ib.
 
vii. Bersedekah pada bulun Rejab dijauhkan Allah daripada api neraka. Laporan ini palsu kerana ia direka oleh seorang pelapor hadis yang dilabel oleh ulama hadis sebagai seorang pereka hadis iaitu Aban bin Abi 'Iyash.
 
HARAM MENYEBAR HADIS PALSU
 
Al-Mughirah bin Syu'bah melaporkan, Nabi Muhammad saw bersabda, "Sesungguhnya pembohongan yang dilakukan ke atasku adalah tidak sama dengan pembohongan yang dilakukan ke atas orang lain. Sesiapa yang membuat pembohongan terhadapku dengan sengaja, maka bersedialah dia dengan tempat duduknya di dalam api neraka." (Hadis sahih direkod oleh Imam al-Bukhari).
 
Syeikh Abu Asma' Ibrahim bin Ismail Ali 'Asr menjelaskan dalam pendahuluannya kepada suntingan karya Imam Ibn Hajar al-'Asqalani yang bertajuk 'Tabyin al-'ajab bi ma warada fi fadhl Rajab', ramai dalam kalangan pendakwah, penceramah, guru agama, khatib yang tidak sensitif terhadap hadis maudhuk, sehingga mereka menyampaikannya kepada masyarakat tanpa berusaha mengenalpasti status sesuatu hadis. Perkara merbahaya ini boleh menceburkan mereka dan anggota masyarakat yang menyebarkan hadis palsu dalam ancaman Nabi, "Sesiapa yang berdusta terhadapku, maka bersedialah tempatnya di dalam api neraka". Walaupun mereka tidak berniat untuk melakukan pendustaan terhadap Rasulullah, tetapi dengan tindakan mereka menyebarkan hadis palsu sedangkan mereka sudah dijelaskan kepalsuan hadis itu, mereka telah terjebak dalam melakukan pendustaan terhadap Rasulullah saw.
 
Abu Hurairah melaporkan, Nabi Muhammad saw bersabda, "Cukuplah seseorang itu sudah dianggap berdosa dengan dia menyebarkan segala berita yang didengar tanpa disiasat terlebih dahulu." (Hadis sahih direkod oleh Imam Muslim).
 
Umat Islam tidak perlu disajikan dengan pahala dan fadhilat untuk melakukan amalan khusus hanya di bulan Rejab sahaja, sedangkan ia bersumberkan laporan/hadis palsu yang merupakan pembohongan terhadap Nabi Muhammad saw. Adalah amat baik kita dapat melazimi diri dengan melaksanakan amal ibadah secara berterusan yang bersumberkan dalil yang benar daripada al-Quran dan hadis sahih; tentang kelebihan menghidupkan malam dengan solat sunat seperti tahajud dan witir, puasa sunat isnin khamis, puasa sunat hari ke 13, 14, dan 15 setiap bulan, puasa sunat selang sehari seperti cara puasa Nabi Daud.
 
Marilah sama-sama kita memelihara kemuliaan bulan haram seperti bulan Rejab ini daripada dicemari dengan hadis palsu.
 
Wallahu a'lam.

MAAFKAN SAYA...

Terlebih dahulu yan  memohon maaf kepada semua yang menyertai GA SAYA sebab x dapat memaklumkan pemenang penyertaan pada PENUTUPAN RASMI PADA 14.04.2015 JAM 11.59PM... Janji nak umum pada jam 9.00 malam tadi tapi belum berkesempatan membuat cabutan untuk penyertaan.


Buat masa ni yan amat sibuk dan semalam plak bawak umairah appoinment mata lagi.. Appoinment ni pn hampir terlupa untuk pergi sebenarnya...

Insyaallah akan diusahakan untuk buat cabutan pada tengahari ni dan akan diumumkan pada malam ini yer..

Tqvm atas sokongan semua...


Sunday, April 19, 2015

I AM LEFT HANDED

Tau ke kidal tu ape... Kidal biasanya dikaitkan dengan seseorang yang melakukan ape2 menggunakan tangan kiri.. Macam Man Kidal goreng gitar guna tangan kiri tu... Tapi macam aq kidal pada beberapa perkara n yang paling penting aq tidak mengkidalkan diriku ketika hendak makan... ;-)


pinjam gambo dr en.google...
Nak share beberapa fakta mengenai orang kidal.. Share dari SINI...

1. Menurut statistik, dari sebuah populasi, 15% daripadanya adalah kidal. Lelaki biasanya dua kali lebih cenderung menjadi kidal berbanding wanita.

2. Orang kidal memiliki kemungkinan lebih besar untuk mejadi genius. 20% dari jumlah anggota organisasi MENSA, sebuah organisasi untuk manusia dengan IQ tertinggi di dunia, dilaporkan kidal.

3. Jika anda seorang lelaki, kidal, dan masih belajar, maka diperkirakan anda akan 15% lebih kaya daripada lelaki yang tidak kidal. Sekiranya sudah tamat kuliah, lelaki kidal akan 20% lebih kaya!

4. Walaupun begitu orang kidal memiliki kecenderungan lebih tinggi untuk ketagih rokok.

5. Jika kedua orang tua kidal, maka ada kemungkinan 50% keturunan mereka juga akan kidal. Sebaliknya, jika kedua orang tua tidak kidal, kemungkinan tadi akan turun menjadi 2% sahaja.

6. Pakar psikologi dari Universiti Queen di Belfast menyatakan bahawa kucing betina cenderung tidak kidal, sementara kucing jantan cenderung kidal (siapa sangka, kucing boleh kidal juga!).

7. Entah mengapa, orang kidal katanya lebih tidak suka buku berjilid dibandingkan dengan mereka yang bukan kidal.

8. Orang kidal dapat merespon stimulasi (rangsangan) dengan lebih baik sehingga kebanyakan orang kidal juara dalam bermain game.

9. Semakin tua seorang wanita mengandung dan melahirkan, semakin besar kemngkinan anaknya lahir kidal.

10. 4 dari 5 designer komputer Mac dilaporkan kidal.

11. Menurut sebuah kajian, orang kidal hidupnya 9 tahun lebih pendek dibandingkan dengan mereka yang bukan kidal.

12. Orang kidal lebih cenderung atletik, memiliki kesedaran yang lebih istimewa dan berfikir lebih cepat.

13. Menurut sebuah kajian yang dilakukan oleh Dr Alan Searleman dari St Lawrence University di New York, menunjukkan bahawa orang kidal mampu mendukung sisi kiri tubuhnya untuk semua kegiatan fisikal. Orang kidal juga dua kali lebih berjaya dalam penyelesaian masalah dan memiliki IQ lebih tinggi dari orang yang aktif dengan tangan kanan.

14. Orang dengan tangan kidal relatif lebih cerdas daripada bukan kidal (Guardian UK)

15. Orang Kidal lebih mudah mengawal emosi dibandingkan dengan bukan kidal (National Geographic)

16. Jumlah orang Kidal meningkat pesat setelah tahun 1910 (BBC)

17. Orang Kidal sehingga kini berjumlah sekitar 10% dari seluruh populasi dunia (National Geographic)

***Cuma sekadar fakta.. Benar atau tidak bandingkanlah dengan diri sendiri...


Thursday, April 16, 2015

LAUNDRY PRE WASH BY COSWAY...

Sebagai seorang mama yang bekerja aq memang la mempunyai masa yang amat terhad.. Walaupun pada hakikatnya waktu bekerja adalah dari kul 8.00 pagi hingga 5.00 petang, tapi jam 5.00 petang blm tentu lagi aq blh angkat kaki dari opis.. Kekangan keje yang kadangkala menuntut aq untuk balik lebih lewat dari sepatutnya... Biase paling lewat pun pukul 6.30 petang la.. Lagi2 macam sekarang hospital aq dh beri kemurahan dengan budget yang melimpah ruah... Utk pembangunan hospital almost RM2.6 juta... Untuk bekalan aset plak dekat RM12juta.. Masak la aq nk proses sebutharga n tender bagai... Mujur la nk balik umah x  payah nk menempuh jammed bagai kn... Yelah kita ni duk kt bandar kecik jek.

Bila sampai umah jek start la nk mulakan list kerja umah plak... Kemas ape yang patut.. Pastu planning nak masak ape.... Amek masa dok pikir nk kuarkan lauk n sayo ape dari fridge... Keluarkan baju anak2 dari beg sekolah n beg umah pengasuh... Belek2 dulu kot2 ade bendaasing dalam kocek baju... biase mmg ade la pemadam pensel, kertas ler.... daun2 ler.. Pastu baru boleh cuci baju.. Walaupun cuci baju ni sepenuhnye keje washing machine, tp sebelum tu kena la belek2 nk tgk kotoran mana yang degil.. Kalau tengok kt gambo bawah tu memang la tu kotoran yang paling DEGIL..
baju bajan anak2 yg kotor itu... hu3...
Tapi dengan adanya Laundry pre wash dari cosway ni mmg la byk membantu aq... Walaupun aq ni member cosway tp x pnh tau pn pasal benda alah ni. Sekali sorang member kirim tolong beli baru la aq tau kegunaannye... Kebetulan plak blogger famos amos CTLIYANA pn guna jgk benda alah ni.. X dinafikan keberkesannya coz memang berkesan... Sembur jek kt tmpt kotoran degil then biar seminit pastu blh la terus cucian mesin... Yang penting semburan ni x memudarkan warna pakaian..


Yang penting harganya x la mahal mana... Biasa klu offer memang la ok sbb kalau x silap time offer bli 2 free 1 dgn hrga rm9.50 kot... :-) Boleh la standby kt umah....

PROMOTE BARANG COSWAY KE?????  :-)




Wednesday, April 15, 2015

TAMAT SUDAAA GA - FIRST GIVEAWAY DARI BLOG "ALL ABOUT ME & MY LIFE"

Tepat jam 12 tengah malam, maka tamatlah giveaway pertama dari blog aq. Alhamdulillah, ada jugak yang sudi join n meriahkan GA pertama aq ni.. Risau jugak takut takde sapa nak join. Terima kasih semua....

Insyaallah keputusan pemenang untuk giveaway ni aq akan umumkan pada 19.04.2015 (AHAD) jam 9 malam. Yelah nk wat cabutan nombor penyertaan bertuah lagi kan... Nak jenguk2 kt blog korang yang dh join tu kn...


Semoga berjumpa lagi dalam GA/SEGMEN yang lebih menarik pada masa akan datang yer... Walaupun GA ni dh tamat, jgn la x jenguk2 dh kt blog kawan2 yer...



Tuesday, April 14, 2015

FIRST GIVEAWAY DARI BLOG "ALL ABOUT ME & MY LIFE"

#STICKY POST SEHINGGA 14.04.2015#


Assalamualaikum... Hi uolsss... 


Dengan rasminya bermula hari ini saya menganjurkan  giveaway saya yang pertama. Giveaway ni dibuat untuk menambah kenalan blogger, yang mana belum jadi kawan boleh jadi kawan. Dan yang semestinya pada tarikh tamat Giveaway ni adalah hari ulangtahun kelahiran saya yang ke dot dot dot.... sila la teka sendiri... Miahahaaa.... 

Syarat-syaratnya mudah jer :

:: Follow blog yanishak.blogspot.com

:: Buat satu entry bertajuk FIRST GIVEAWAY DARI  BLOG "ALL ABOUT ME & MY LIFE"

:: Copy banner diatas dan backlinkkan ke entri ini.
:: Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen.
:: 5 hadiah untuk dimenangi
:: Giveaway ini akan berlangsung dari 18 Mac - 14 April 2015 (11.59 pm waktu Malaysia)

 (akan dimaklumkan kemudian & akan ditambah sekiranya banyak penyertaan.. Bergantung pada budget... he3..)

Mudah sangat2 kan... Jom la sokong  first giveaway saya ni yer... Tqvm uolssss... 

Si bertuah yang dah join... :-)  :

4) http://cahayanurlight.blogspot.com/2015/03/first-giveaway-dari-blog-all-about-me.html
5) http://belongtomee.blogspot.com/2015/03/first-giveaway-dari-blog-all-about-me.html
6) http://greennnpanda88contest.blogspot.com/2015/03/first-giveaway-dari-blog-all-about-me.html
7) http://ibunoey.blogspot.com/2015/03/first-giveaway-dari-blog-all-about-me.html
8) http://izzeyda.blogspot.com/2015/03/first-giveaway-dari-blog-all-about-me.html
9) http://adna2029.blogspot.com/2015/03/first-giveaway-dari-blog-all-about-me.html
10) http://huhahuhajerr.blogspot.com/2015/03/first-giveaway-dari-blog-all-about-me.html
11) http://www.kieyrah97.blogspot.com/2015/03/first-giveaway-dari-blog-all-about-me.html
12) http://sigilerceloteh.blogspot.com/2015/03/first-giveaway-dari-blog-all-about-me.html
13) http://thesupersomething.blogspot.com/2015/03/first-giveaway-dari-blog-all-about-me.html
14) http://pinky-lee-za.blogspot.com/2015/03/first-giveaway-dari-blog-all-about-me.html
15) http://giveaway-jom-santai-aje.blogspot.com/2015/03/first-giveaway-dari-blog-all-about-me.html
16) http://eatmakeread.blogspot.com/2015/03/first-giveaway-dari-blog-all-about-me.html
17) http://frauananas.blogspot.com/2015/03/first-giveaway-dari-blog-all-about-me.html
18) http://mama3farhanah.blogspot.com/2015/03/first-giveaway-dari-blog-all-about-me.html
19) http://dapurjirankuberasap.blogspot.com/2015/03/first-giveaway-dari-blog-all-about-me.html
20) http://myownlifemyself.blogspot.com/2015/03/first-giveaway-dari-blog-all-about-me.html
21) http://ohmysecondblog.blogspot.com/2015/03/first-giveaway-dari-blog-all-about-me.html
22) http://zarachingu.blogspot.com/2015/03/first-giveaway-dari-blog-all-about-me.html?m=1
23) http://luvmia97.blogspot.com/2015/03/first-giveaway-dari-blog-all-about-me.html
24) http://mrshamdan.blogspot.com/2015/03/first-giveaway-dari-blog-all-about-me.html
25) http://ladyanissuriani.blogspot.com/2015/03/first-giveaway-dari-blog-all-about-me_20.html
26) http://nayfatimahrasyid.blogspot.com/2015/03/first-giveaway-dari-blog-all-about-me.html
27) http://www.blogparihh.com/2015/03/first-giveaway-dari-blog-all-about-me.html
27) http://akubudakkayu.blogspot.com/2015/03/first-giveaway-dari-blog-all-about-me.html
28) http://rienna-mishcandy.blogspot.com/2015/03/first-giveaway-dari-blog-all-about-me.html
29) http://heartykisah.blogspot.com/2015/03/first-giveaway-dari-blog-all-about-me.html
30) http://adianiez.blogspot.com/2015/03/first-giveaway-dari-blog-all-about-me.html
31) http://jombercontest.blogspot.com/2015/03/first-giveaway-dari-blog-all-about-me.html
32) http://norazis2908.blogspot.com/2015/03/first-giveaway-dari-blog-all-about-me.html
33) http://natrah4ever.blogspot.com/2015/03/first-giveaway-dari-blog-all-about-me.html
34) http://bloggermukabumi.blogspot.com/2015/03/first-giveaway-dari-blog-all-about-me.html
35) http://umikasum.blogspot.com/2015/04/first-giveaway-dari-blog-all-about-me.html
36) http://impianakumemetikbintang.blogspot.com/2015/04/first-giveaway-dari-blog-all-about-me.html
37) http://hodorata.blogspot.com/2015/04/first-giveaway-dari-blog-all-about-me.html
38) http://inisemuapoyolaaa.blogspot.com/2015/04/first-giveaway-dari-blog-all-about-me.html
39) http://afidahazmi88.blogspot.com/2015/04/first-giveaway-dari-blog-all-about-me.html
40) http://akukaudansesuatu.blogspot.com/2015/04/first-giveaway-dari-blog-all-about-me.html
41) http://ceriterahidup97.blogspot.com/2015/04/first-giveaway-dari-blog-all-about-me.html
42) http://adriana-contestga.blogspot.com/2015/04/first-giveaway-dari-blog-all-about-me.html
43) http://hyesemua.blogspot.com/2015/04/first-giveaway-dari-blog-all-about-me.html
44) http://syahz8.blogspot.com/2015/04/first-giveaway-dari-blog-about-me-my.html?m=1
45) http://duniamrsrongoks.blogspot.com/2015/04/first-giveaway-dari-blog-all-about-me.html
46) http://thesoutheastasiangirl.blogspot.com/2015/04/first-giveaway-dari-blog-all-about-me-my.html
47) http://www.rafzantomomi.com/2015/04/first-giveaway-dari-blog-all-about-me.html
48) http://norshamimi.blogspot.com/2015/04/first-giveaway-dari-blog-all-about-me.html
49) http://strawberrysgurls.blogspot.com/2015/04/first-giveaway-dari-blog-all-about-me.html
50)  http://belogsheila.blogspot.com/2015/04/first-giveaway-dari-blog-all-about-me.html?m=1
51)  http://azatiesayang-contest.blogspot.com/2015/04/first-giveaway-dari-blog-all-about-me.html
52) http://asmarpunyablog.blogspot.com/2015/04/first-giveaway-dari-blog-all-about-me.html
53)  http://cowament.blogspot.com/2015/04/first-giveaway-dari-blog-all-about-me.html
54) http://luarteko.blogspot.com/2015/04/first-giveaway-dari-blog-all-about-me.html



WAJAH BARU.. :-)

Hi... perasan x iolsss dh berwajah baru.... hu3..bukan wajah SURIANTI ISHAK tapi wajah http://yanishak.blogspot.com/ ler... hui3...  Wajah baru pada hari lahirku bukan hari lahirmu.... Amacam ok x... ni hasil tangan ADIK UNA... Sebelum kenal n jmpe una kt alam maya ni puas dok google nk cari tukang edit blog ni dengan harga yang berpatutan.. Yelah, sebelum ni aq guna template blog yang free2 jek n biase2 jek kn... Udah ler aq ni x pandai nk ejas2 bagai tu... Aq sebenarnya dh sakit mata tengok wajah blog lama yang agak semak tu.. Tu yang mencari2 wajah baru yg agak2 comey, sedap mata memandang n menarik tertarik kau mmmg DABOMMM ler...

Lupe nk snap  ghupe blog lame.... mentangla nk ade yg wajah baru terus lupe nk simpan wat kenangan yek..

wajah baru iolsss.. comey dak...

Nak story kan, mudahnye aq berurusan ngan UNA ni... mintak jelah nk dia buat cmne, dia buat n tanye "ok x kak??".. iolss pn ok jek la... sbb mmg ok pun kan... Dh ler kosnya sangat la murah... RM30 jek kot... So sape2 nk wajah baru yang agak2 simple n comey cm iolss punye blh la cari una yer.. Tqvm una... :-)

Jom singgah blog Cik Adik UNA kita ni... KEMETOT CHOMEL





Wednesday, April 8, 2015

UMAIRAH KINI BERCERMIN MATA...

Sebelum ni kan Optometrist dh sahkan mata umairah tu rabun, bkn skit powernye... klu x silap mata kiri jek power dekat 180.. Aq penah bebel kt  SINI... So sekarang umairah dh pakai cermin mata la.. Dengan bercermin mata ni diharap dapat membantu memulihkan rabunnye n sekaligus memulihkan gejala mata malas yang dialami umairah tu..

Maksu cakap umairah nmpk GENIUS bila pakai cermin mata...

Mula2 nak pakai cermin mata tu memangla teramat seksa.. Seksa sebab apa.. sebab nk paksa dia bercermin mata. Macam2 alasan la dia bagi, asal pakaikan jek dibukak balik.. Antara alasan yang paling best "kakak x suka cermin tu duk kat idung kakak".... Hai la anak... :-)



Pastu lagi satu masalah nk jaga kt sekolah... Siap pesan kt cikgu mintak tolong tengokkan n tolong simpan bila dh abes skolah. Yelah, sekolah abes kul 12 tengahari pastu aq transitkan sampai pukul 3 petang sebab nak mengaji kan. Patu hantar plak umah pengasuh sampai pukul 5-6 petang.. Paling x lupe, 1st day elok jek tersimpan dalam beg, 2nd day bekas jek ade cermin mata entah ke mana...Tu pun aq perasan lepas amek diorng kt umah pengasuh. Check beg tgk bekas cermin mata jek ada, cermin matanye yillek... Kalut mama... kalut plus naik hantu sbb cermin mata hilang. Yelah  mana x hangin, cermin mata tu pun bukannye murah..hihihi... Dri umah pengasuh terus ke sekolah dengan harapan cikgu ada lagi... nk tanye kot2 la ada tertinggal kt skolah..

Sampai sekolah lega cikgu ada lagi.. Cikgunye dh senyum2... Masuk pagar skolah cikgu terus cakap ni nk tanye cermin mata la ea... Mujur  la cikgu simpankan, tp geram plak bila cikgu tu cakap "mujur la nampak ada atas meja, kalau la kena pijak..."... Alahai... kalau kena pijak memang berbakul-bakul la umairah kena marah... :-)

Balik umah  umairah memang kena bebel berbakul-bakul lagi. Siap bagi pesanan bagai... Alhamdulillah, peristiwa cermin mata pada 2nd day tu menjadi pengalaman kat dia n sehingga hari ni umairah berjaya menjaga cermin mata dia dengan baik. Gud Job anak mama.... :-)


Sunday, April 5, 2015

GIVEAWAY BY NURRUL

Giveaway by Nurrul berlangsung dari 29hb March sehingga 13 April 2015...  Tamat sehari sebelum GA hakak okey... Apelagi... jom la join meriahkan GA ni yer... Sape yang blm join GA hakak sila la join sebelum ttp 14.04.2015 yer... blh terjah SINI




GIVEAWAY BY NURRUL


Tekan Banner diatas untuk sertai giveaway ini. Meriahkan lagi giveaway pertama Nurrul dengan mengajak rakan-rakan anda.
Hadiah menarik menanti anda yang bertuah ! :).

Rakan bertuah yang ditag :
K.Eny
Parihh
mama farhanah


Saturday, April 4, 2015

CHRISTIAN DIOR MINIATURE PERFUME UNTUK SI BERTUAH....

April sudah....Hari ni dh 04 April 2015.. Maksudnya hari itu sudah hampir tiba...tinggal la 10 hari lagi... Haaa... mesti ada yang nak tau ape la yang aq nk bagi kn untuk si bertuah yang terpilih bagi aq punye 1st giveaway kan... Boleh refer sini yer... first giveaway by blog all about me & my life.. Kt entri ni aq belum bgtau apa hadiah yang aq nk bagi... Aq buat GA ni pun bukan kerana hadiah semata-mata tapi untuk mencari & menambah kenalan blogger...

Kalau ikutkan syaratnye aq offer 5 hadiah aje tp disebabkan banyak penyertaan aq dengan rela hati n ikhlas menambah lagi 5 hadiah untuk diberikan... Berkongsi rezeki kan.. Insyaallah pada GA akan datang kita kongsi rezeki yang lain plak yer...

Ihsan google... hadiah blm sampai kt tgn... baru order pg td...
Ni ajelah yang mampu aq bagi... Tapi setiap sorang si bertuah bkn dapat 1 set tau... Sorang si bertuah yang terpilih akan dapat salah satu jek... x mampu mak nak bagi sorang 1 set.. :-)
Harap yang berjaya tu nanti dpaatla terima seadanya yer...

Aq x pandai nk pilih guna yang random.org tu, so aq akan gunakan no penyertaan korang semua yang masuk kt SINI n buat macam cabutan.. Si bertuah yang terpilih akan dimaklumkan pada entri selepas 14.04.2014 (tarikh tutup) yer...





Friday, April 3, 2015

SELURUH CINTA - SITI NURHALIZA & CAKRA KHAN

Ntah kenapa aq suka sangat lagu ni... Siap download dari 4shared lagi... Duk ulang2 dengar... Dah memang peminat tegar Cik T kan nak wat cmne.. Lagu ni plak adalah OST kpd citer "Suamiku En. Perfect 10"... Macam suamiku tu... ha3... Mudah2an...

Lagu Seluruh Cinta ini merupakan album baru Siti Nurhaliza yang bertajuk "Fragmen" dan lagu Seluruh Cinta ini menceritakan tentang cinta, perpisahan dan harapan untuk kembali pada cinta semula. Saje aq sharekan youtube ni utk aq ulang tayang n  korang2 tgk... :-) 



Ni lirik dia yer...

Menatap kepergian dirimu
Meratap menangis sedih tak tertahan
Terbaik saat bersama
Lewati masa terindah
Saat kau memeluk ku
Dalam pelukan cinta

Kaulah seluruh cinta bagiku
Yang selalu menentramkan perasaanku
Diri mu akan selalu ada
Di sisiku selamanya

Kau bagaikan nafas ditubuhku
Yang sanggup menghidupkan segala gerak ku
Akan selalu memujamu
Hingga nanti kitakan bersama

Tak sanggup ku memikirnya lagi
Habis separuh nyawa ku tangisi mu
Tiada lagi bait terindah
Terdengar merdu terucap
Merayu menyanjungku tenangkan jiwa

Kaulah seluruh cinta bagiku
Yang selalu menentramkan perasaanku
Diri mu akan selalu ada
Disisiku selamamnya

Kau bagaikan nafas ditubuhku
Yang sanggup menghidupkan segala gerak ku
Akan selalu memuja mu
Hingga nanti kitakan bersama

Tiada cinta yang setulus cinta mu (cinta mu)
Tiada yang sanggup gantikan diri ku

Tiada rasa seindah kasih mu
Tiada yang mampu temani diri ku

Oh..oh

Kaulah seluruh cinta bagiku
Yang selalu menentramkan perasaanku
Diri mu akan selalu ada
Disisiku selamamnya

Oh..

Kau bagaikan nafas ditubuhku
Yang sanggup menghidupkan segala gerak ku
Ku kan selalu memuja mu
Hingga nanti kitakan bersama

Kau bagaikan nafas ditubuhku
Yang sanggup menghidupkan segala gerak ku
Ku kan selalu memuja mu
Hingga nanti kitakan bersama
Ku kan selalu memuja mu
Hingga nanti kitakan bersama




GIVEAWAY BY KAMEQ DEANNA

Yok join GA Cik Deanna Morni... Banyaknye gift dia nak bagi... Sila la terjah ke SINI
Sape yang xtau nk backlinkkan entry ni blh refer kt SINI



 http://kameqdeanna.blogspot.com/2015/04/giveaway-by-kameq-deanna.html


All the best kepada semua yang join yer... jangan marah klu hakak yang dapat salah satu dari hadiah tu yer.. :-)

Thursday, April 2, 2015

CARA PASANG WIDGET TOP COMMENTATORS DI BLOG KESAYANGAN

Tambah lagi ilmu untuk hari ni... Manyak syiok tgk blogger2 duk letak list tukang rajin komen kt blog diorang.. Aq pn nk jugak... :-)..  Yelah, dgn letak widget ni senang la kita nk tgk sape yg rajin comment n sng la jgk untuk kita merajinkan diri comment kt diorang punye entri.. Dapat saling kunjung mengunjung & mengeratkan silaturrahim..

Jom2 aq nk share ilmu ni yer... Senang jek nk faham n follow step by step... Aq pn share dari SINI

Kt aq punye blog dh ade.... :-)

Cara memasangnya :


1) Terus masuk ke Dashboard--Layout---Add Gadget




2) Pilih HTML/Javascript



3) Masukkan kod ini:

<script type='text/javascript'>
function pipeCallback(obj) { document.write('<ul style="list-style-image: url(http://3.bp.blogspot.com/-vGIRCcJwLQI/TWeHAUEdneI/AAAAAAAABZo/GbNJxdKhRHg/s1600/circle-arrow-blue.png);margin-left: 20px;">'); var i; for (i = 0; i < obj.count ; i++) { var href = "'" + obj.value.items[i].link + "'"; var item = "<li>" + "<a href=" + href + ">" + obj.value.items[i].title + "</a> </li>"; document.write(item); } document.write('</ul>'); } </script><script type="text/javascript" src="http://pipes.yahoo.com/pipes/pipe.run?_render=json&_callback=pipeCallback&_id=918c4b96efdf63fee389f2f025085904&EntertheURL=http%3A%2F%2Fteknikbuatblog.blogspot.com&number=10&Nametobeexcluded=yahaya"></script><span style="font-size: 70%; float:right;">Get this <a href="http://teknikbuatblog.blogspot.com/2011/02/cara-pasang-widget-top-commentators.html">widget</a></span>

4) Kemudian klik pada save..

***Teks berwarna merah gantikan dengan alamat blog anda .Begitu juga dengan yahaya (nama yg dikecualikan dari terpapar) dengan nama sendiri supaya nama kita tidak termasuk juga dalam senarai.Tukarkan jumlah bilangan pengomen yang hendak ditampilkan pada teks warna biru

Selamat mencuba... Semoga berjaya buat yer.. :-)