Saturday, May 23, 2015

Giveaway Pertama Dari Blog Nota dan Kopi

Jom join Giveaway pertama dari tuan punye blog yang merupakan "Peminat Nota dan Kopi tegar yang sedang berusaha untuk menjalani hidup dengan penuh kesedaran...".. hehehe... Kalau berhajat nk join blh la korang klik kt banner yang dh ditepek tu.. Dan buku yang pada banner tu la hadiah yang bakal  dihadiahkan...
http://notaibu77.blogspot.com/2015/05/giveaway-pertama.html
Boleh join sehingga 31 Mei 2015.. Jom  support Giveaway Pertama beliau ..

Thursday, May 21, 2015

SEGMEN : blogwalking sebelum Ramadhan bersama ayuinsyirah

Nampaknye Ramadhan x lama lagi akan kunjung tiba... Bersempena tu, jom join segmen dari CIK AYU.. Yang mana berminat nk join boleh join sehingga  8/6/2015 jam 10.00 malam.
http://www.ayuinsyirah.my/2015/05/segmen-blogwalking-sebelum-ramadhan.html
 Syaratnye memang mudah.. Jom support...

Tuesday, May 19, 2015

Jom Join Ceria 1st Giveaway!

Jom join 1st GA Miss Xyz... Syaratnye amatlah mudah... x payah nk klik sane, klik sini, follow sane, follow sini.. Cume sudi-sudikan follow blog DIA ... Dan yang paling penting GA ni diwujudkan  sebagai menyambut tahun ke-4 blog ini wujud... Hepi 4th anniversary...
http://kisahmissxyz.blogspot.com/2015/05/jom-join-ceria-1st-giveaway.html
Blogger bertuah yang kena tag...

Tarikh terakhir untuk join adalah 25/5/2015 kerana tuan belog menyambung pelajaran. 
 


Monday, May 18, 2015

JANGAN SENTUH!!!!

Macam2 kes kan sekarang ni yang melibatkan anak2 kecil... Dengan adanya perkongsian ni diharap anak2 kita dapat menjaga bahagian peribadi mereka...


Jaga mereka... sayangi mereka... Anak adalah amanah Allah...

PUASA GANTI + PUASA SUNAT

Bersempena dengan aq yang berpuasa hari ni so aq up la entry pasal ni kan... Actually hari ni aq pose ganti untuk Ramadhan yang lepas yang ditinggalkan di sebabkan "keuzuran" yang tidak dapat dielakkan.. Lagi2 ni x berapa lama lagi dh nk tiba bulan Ramadhan kan, so kena la bayar balik puasa yang x dapat dilaksanakan tu... Bersekali juga niat puasa sunat bulan Rejab...


Saje aq nk share cara nk gantikan puasa Ramadhan yang ditinggalkan tu.. Share dari SINI...


Orang Islam yang diberikan kelonggaran untuk berbuka puasa Ramadhannya, wajib digantikan kembali puasanya jika ia berkuasa dan sakitnya sembuh selepas puasa nanti. Orang yang musafir yang berbuka puasanya disebabkan tiada kuasa dalam perjalanannya, maka ia diwajibkan ganti semula puasanya selepas bulan Ramadhan. Tahun pertama orang yang meninggalkan puasanya atau berbuka puasanya, maka ia diwajibkan ganti semula kesemua puasa yang ditinggalkannya. Tetapi bagi orang yang memang tidak mampu untuk berpuasa dan memang tidak boleh berpuasa, jika ia puasa akan mendatangkan kemudharatan kepadanya. Maka ia tidak diwajibkan menggantikan puasanya dan ia diwajibkan Fidyah kepada orang miskin. 

Cara Mengeluarkan Fidyah Maksud Fidyah ialah satu cupak makanan asasi tempatan yang disedekahkan kepada fakir miskin mewakilli satu hari yang tertinggal puasa Ramadhan padanya. Makanan asasi masyarakat Malaysia adalah beras, maka wajib menyedekahkan secupak beras kepada fakir miskin bagi mewakili sehari puasa. Ukuran secupak beras secara lebih kurang sebanyak 670gram. Contohnya sipulan telah meninggalkan puasanya sebanyak 5 hari, maka dia wajib membayar Fidyahnya sebanyak 5 cupak beras kepada fakir miskin. 

Firman Allah yang bermaksud : “(Puasa Yang Diwajibkan itu ialah beberapa hari Yang tertentu; maka sesiapa di antara kamu Yang sakit, atau Dalam musafir, (bolehlah ia berbuka), kemudian wajiblah ia berpuasa sebanyak (hari Yang dibuka) itu pada hari-hari Yang lain; dan wajib atas orang-orang Yang tidak terdaya berpuasa (kerana tua dan sebagainya) membayar Fidyah Iaitu memberi makan orang miskin. maka sesiapa Yang Dengan sukarela memberikan (bayaran Fidyah) lebih dari Yang ditentukan itu, maka itu adalah suatu kebaikan baginya; dan (Walaupun demikian) berpuasa itu lebih baik bagi kamu daripada memberi Fidyah), kalau kamu mengetahui.” (Al-Baqarah : 184) 

Fidyah dikenakan kepada orang yang tidak mampu berpuasa dan memang tidak boleh berpuasa lagi. Maka dengan itu Islam telah memberikan keringanan (rukshoh) kepada mereka yang tidak boleh berpuasa dengan cara membayar Fidyah iaitu memberikan secupak beras kepada orang fakir miskin. Begitu juga kepada orang yang meninggalkan puasa dan tidak menggantikan puasanya sehingga menjelang puasa Ramadhan kembali (setahun), maka dengan itu mereka dikehendaki berpuasa dan juga wajib memberikan secupak beras kepada fakir miskin. Begitu juga pada tahun seterusnya. 

Fidyah akan naik setiap tahun selagi mana orang tersebut tidak menggantikan puasanya. Untuk semakkan atau perkiraan boleh klik di sini. Fidyah tidak boleh digantikan dengan zakat, kerana zakat dan Fidyah adalah dua perkara yang berbeza. Zakat fitrah lain dan Fidyah juga lain. Jika anda terlalu sibuk dan tidak ada masa untuk membayar Fidyah, maka anda boleh wakilkan kepada orang yang dipercayai untuk membayar fidyah anda kepada fakir miskin.

Sape2 yg belum ganti pose tu lg boleh la ganti kan. Klalau x mampu, boleh la byr Fidyah... Boleh baca niat ganti pose kt bawah yer... 

 
Cara Menggantikan Puasa Ramadhan Orang Islam yang diberikan kelonggaran untuk berbuka puasa Ramadhannya, wajib digantikan kembali puasanya jika ia berkuasa dan sakitnya sembuh selepas puasa nanti. Orang yang musafir yang berbuka puasanya disebabkan tiada kuasa dalam perjalanannya, maka ia diwajibkan ganti semula puasanya selepas bulan Ramadhan. Tahun pertama orang yang meninggalkan puasanya atau berbuka puasanya, maka ia diwajibkan ganti semula kesemua puasa yang ditinggalkannya. Tetapi bagi orang yang memang tidak mampu untuk berpuasa dan memang tidak boleh berpuasa, jika ia puasa akan mendatangkan kemudharatan kepadanya. Maka ia tidak diwajibkan menggantikan puasanya dan ia diwajibkan Fidyah kepada orang miskin. Cara Mengeluarkan Fidyah Maksud Fidyah ialah satu cupak makanan asasi tempatan yang disedekahkan kepada fakir miskin mewakilli satu hari yang tertinggal puasa Ramadhan padanya. Makanan asasi masyarakat Malaysia adalah beras, maka wajib menyedekahkan secupak beras kepada fakir miskin bagi mewakili sehari puasa. Ukuran secupak beras secara lebih kurang sebanyak 670gram. Contohnya sipulan telah meninggalkan puasanya sebanyak 5 hari, maka dia wajib membayar Fidyahnya sebanyak 5 cupak beras kepada fakir miskin. Firman Allah yang bermaksud : “(Puasa Yang Diwajibkan itu ialah beberapa hari Yang tertentu; maka sesiapa di antara kamu Yang sakit, atau Dalam musafir, (bolehlah ia berbuka), kemudian wajiblah ia berpuasa sebanyak (hari Yang dibuka) itu pada hari-hari Yang lain; dan wajib atas orang-orang Yang tidak terdaya berpuasa (kerana tua dan sebagainya) membayar Fidyah Iaitu memberi makan orang miskin. maka sesiapa Yang Dengan sukarela memberikan (bayaran Fidyah) lebih dari Yang ditentukan itu, maka itu adalah suatu kebaikan baginya; dan (Walaupun demikian) berpuasa itu lebih baik bagi kamu daripada memberi Fidyah), kalau kamu mengetahui.” (Al-Baqarah : 184) Fidyah dikenakan kepada orang yang tidak mampu berpuasa dan memang tidak boleh berpuasa lagi. Maka dengan itu Islam telah memberikan keringanan (rukshoh) kepada mereka yang tidak boleh berpuasa dengan cara membayar Fidyah iaitu memberikan secupak beras kepada orang fakir miskin. Begitu juga kepada orang yang meninggalkan puasa dan tidak menggantikan puasanya sehingga menjelang puasa Ramadhan kembali (setahun), maka dengan itu mereka dikehendaki berpuasa dan juga wajib memberikan secupak beras kepada fakir miskin. Begitu juga pada tahun seterusnya. Fidyah akan naik setiap tahun selagi mana orang tersebut tidak menggantikan puasanya. Untuk semakkan atau perkiraan boleh klik di sini. Fidyah tidak boleh digantikan dengan zakat, kerana zakat dan Fidyah adalah dua perkara yang berbeza. Zakat fitrah lain dan Fidyah juga lain. Jika anda terlalu sibuk dan tidak ada masa untuk membayar Fidyah, maka anda boleh wakilkan kepada orang yang dipercayai untuk membayar fidyah anda kepada fakir miskin.

Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ
Cara Menggantikan Puasa Ramadhan Orang Islam yang diberikan kelonggaran untuk berbuka puasa Ramadhannya, wajib digantikan kembali puasanya jika ia berkuasa dan sakitnya sembuh selepas puasa nanti. Orang yang musafir yang berbuka puasanya disebabkan tiada kuasa dalam perjalanannya, maka ia diwajibkan ganti semula puasanya selepas bulan Ramadhan. Tahun pertama orang yang meninggalkan puasanya atau berbuka puasanya, maka ia diwajibkan ganti semula kesemua puasa yang ditinggalkannya. Tetapi bagi orang yang memang tidak mampu untuk berpuasa dan memang tidak boleh berpuasa, jika ia puasa akan mendatangkan kemudharatan kepadanya. Maka ia tidak diwajibkan menggantikan puasanya dan ia diwajibkan Fidyah kepada orang miskin. Cara Mengeluarkan Fidyah Maksud Fidyah ialah satu cupak makanan asasi tempatan yang disedekahkan kepada fakir miskin mewakilli satu hari yang tertinggal puasa Ramadhan padanya. Makanan asasi masyarakat Malaysia adalah beras, maka wajib menyedekahkan secupak beras kepada fakir miskin bagi mewakili sehari puasa. Ukuran secupak beras secara lebih kurang sebanyak 670gram. Contohnya sipulan telah meninggalkan puasanya sebanyak 5 hari, maka dia wajib membayar Fidyahnya sebanyak 5 cupak beras kepada fakir miskin. Firman Allah yang bermaksud : “(Puasa Yang Diwajibkan itu ialah beberapa hari Yang tertentu; maka sesiapa di antara kamu Yang sakit, atau Dalam musafir, (bolehlah ia berbuka), kemudian wajiblah ia berpuasa sebanyak (hari Yang dibuka) itu pada hari-hari Yang lain; dan wajib atas orang-orang Yang tidak terdaya berpuasa (kerana tua dan sebagainya) membayar Fidyah Iaitu memberi makan orang miskin. maka sesiapa Yang Dengan sukarela memberikan (bayaran Fidyah) lebih dari Yang ditentukan itu, maka itu adalah suatu kebaikan baginya; dan (Walaupun demikian) berpuasa itu lebih baik bagi kamu daripada memberi Fidyah), kalau kamu mengetahui.” (Al-Baqarah : 184) Fidyah dikenakan kepada orang yang tidak mampu berpuasa dan memang tidak boleh berpuasa lagi. Maka dengan itu Islam telah memberikan keringanan (rukshoh) kepada mereka yang tidak boleh berpuasa dengan cara membayar Fidyah iaitu memberikan secupak beras kepada orang fakir miskin. Begitu juga kepada orang yang meninggalkan puasa dan tidak menggantikan puasanya sehingga menjelang puasa Ramadhan kembali (setahun), maka dengan itu mereka dikehendaki berpuasa dan juga wajib memberikan secupak beras kepada fakir miskin. Begitu juga pada tahun seterusnya. Fidyah akan naik setiap tahun selagi mana orang tersebut tidak menggantikan puasanya. Untuk semakkan atau perkiraan boleh klik di sini. Fidyah tidak boleh digantikan dengan zakat, kerana zakat dan Fidyah adalah dua perkara yang berbeza. Zakat fitrah lain dan Fidyah juga lain. Jika anda terlalu sibuk dan tidak ada masa untuk membayar Fidyah, maka anda boleh wakilkan kepada orang yang dipercayai untuk membayar fidyah anda kepada fakir miskin.

Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ

Sunday, May 17, 2015

KARIPAP CUCU...

Karipap cucu??? Ape pasal la plak namanya karipap cucu kan... Dinamakan karipap cucu sebab dari air tangan seorang atuk untuk cucunya.. :-) Actually anak2 aq mmg suka karipap yang atuk diorang a.k.a mak aq buat... Biasa kalau nak balik kampung mak memang siap2 buat. Biasa mak buat 2 version, version pedas n x pedas... Yang pedas harusla utk yang tua2 ni kan termasuk aq n yg x pedas tentunya untuk cucu kesayangan mak... Tapi kali ni memang special la sangat sebab mak buat 2 tupperware utk dibekalkan utk aq bwk balik umah... Memang best balik kampung sebab hasil "tapauan" memang banyak...
Mak cakap mak buat banyak2 untuk cucu mak, balik boleh frozenkan n yang pasti anytime nk makan boleh goreng... TQVM mak.... chupp chupp chupp... Anak2 aq plak especially si abang aqil bila tepon atuknya mesti cakap "sedapla karipap atuk buat, time kasih atuk"... syahdu atuk dia bila dengo..

 Lupe plak nak amek gmbo isi dalamnye... Ghupenye walaupun x brp cun tapi rasanya memang mabeles... Dalamnye inti keledek+ayam... Kalau yg pedas tu intinye berasaskan kari n yang x pedas tu biasa2 la rasa ayam utk budak2. Tapi pada aq, karipap mak memang tiada tandingan...


Saturday, May 16, 2015

IDEA GUBAHAN SIREH JUNJUNG...

Wahai idea kreatif, kemari la dikau... Apehal plak jampi mentera bagai kan... Actually tengah buntu memikirkan idea nk wat sireh junjung untuk majlis pertunangan adik aq pada 30.05.2015 ni.. Boleh baca kisah risik merisik kt SINI..

Untuk hantaran pertunangan ni dh dibincangkan antara adik bujang aq dengan bakalnye 7 dulang (pihak lelaki) dibalas 9 dulang (pihak perempuan).. Kami adik beradik plak dh pakat2 nk tolong mana2 yg boleh... Aq pilih nk sponsor sireh junjung... Tu yg dok fenin nak deco2 sireh junjung tu... Sape suruh pilih sireh junjung kan, kalau pilih kek ke lg senang p jek kedai kek or klu nk mewah sket p secret recipe jek kn..

Permintaan dari adik bujang nak yang simple2 tapi moden... So akak dia pn mengadap la en.google... Ade beberapa la yang berkenan kt hati....






Hantaran punye tema lime green gitu... Hmm... yang mana agaknye yg ok ek????? Please.... need help....

Friday, May 15, 2015

FROZEN - MALAY VERSION


Asenye citer Frozen ni masih menjadi kegilaan orang... Anak2 aq pn dh berpuluh kali duk ulang tayang tgk frozen ni.. Kebetulan baru2 ni aq ade bli dari sorang "pirate" yg duk jual movie macam2 ni kt opis aq... Bli citer frozen version melayu punye... Murah jek, klu cd RM2.00/movie... Kalau macam aq copy kt pendrive jek RM1.00/movie... Haa... nengok la sampai muntah anak2 oi... 


Tapi yang jadik syoknye aq plak jadi ketagih tgk frozen malay version ni especially lagu "musim panas" yang olaf nyanyi tu...Upenye lagu tu dinyanyikan oleh Ray DJ  radio ERA FM tu... Yang pagi2 dok berceloteh ngan Johan mak jemah ngn haniff... Suaranye tu pd aq mmg bersesuaian ngan  watak olaf tu... Yang aq x tahan kemain suka olaf ngn musim panas padahal dia xtau bl musim panas cairla  badannye... Sampaikan anak bujang aq siap ckp " nape dia suka nyanyi cmtu mama, klu panas kn nanti ais cair.." hahaha... Alhamdulillah bijak jugak anak aq ni..
 

Kesudahannye walaupun Elsa dah berjaya menamatkan musim sejuk bekunya kt wilayahnya tu olaf tetap x cair bila elsa wujudkan awan salji di atas kepala olaf... Kira hepi ending la... ;-)


 

KEK MARBLE LEMBAP

Dah lame sebenarnya aq teringin nk buat kek marble air tangan sendiri.. Sebelum ni order jek dari member opis nadiasukamasak sebab VITAMIN M pada ketika itu amatlah menebal.. Kebetulan si anak dara kembar, Umairah  tu bila dia bukak jek laci kabinet yang tersimpan bahan2 nk buat kek dia akan tanye "mama, bila kita nk buat kek... Kakak suka buat kek..".. Hmmm.. mama pun pasrah la jawab "ok malam nanti kita buat ek..." Makanya ptg tu keluarkan kami anak beranak soping telur, butter, tepung n susu segar... Yang lain2 tu memang dh sentiasa ada...
kek marble ku...
Jom tengok bahan2 utk resipi & kaedahnye yer...

Sumber :Azie Kitchen


Bahan bahan:
250 gram butter jenama Anchor (aq guna buttercup jek)
2 cawan tepung naik sendiri
220 gram gula kaster
4 biji telur gred A - saya guna saiz sederhana
1 sudu besar ovellate
1 sudu besar esen vanilla
2 sudu besar susu segar
1 sudu besar choc emulco***
1 sudu besar serbuk koko ***
Sedikit pewarna pink
*** aq ubah kaler warna merah, ijau & kuning...
 
Cara cara:
-Putar butter dan gula hingga kembang, masukkan esen vanilla dan ovallate putar lagi.
-Masukkan telur satu persatu sambil terus diputar sampai kembang. Masukkan tepung sikit demi sedikit, selang seli dengan susu segar, putar sampai adunan semua sebati.
-Bahagikan  kepada dua bahagian. Masukkan satu bahagian dengan pewarna pink. Boleh juga jika ingin menggunakan warna hijau atau apa apa warna yang disukai. Manakala untuk bahagian coklat, masukkan emulco dan serbuk koko, kacau sebati.
-Masukkan adunan ke dalam loyang yang telah dilenser butter secara berselang seli antara warna pink dan warna coklat. 
-Bakar selama 45 minit atau sehingga masak bergantung pada oven. Bila masak, boleh terus keluarkan dari oven untuk mengekalkan kelembapannya. 
tangan anakanda yg sibuk nk masuk blog jgk...
adunan sebelum dibakar..
kejadian bila siap dibakar..
Ternyata berbaloi guna resipi dari k.azie kitchen ni... keknya memang lembut n gebu... lagi2 klu dimakan masa tengah panas... tapi xla keluar oven terus potong, kasi tunggu sejuk sket ler...




Wednesday, May 13, 2015

BERKESAN JUGAK "BELLA FORMULA SINUS CURE" NI...



5 tahun sebelum ni aq memang kerap mengalami masalah selsema, bersin, hidung berair dan tersumbat waktu pagi... Pastu amat allergik habuk n x tahan sejuk aircond... En. hubby suh check... Skali masa tu p wat facial muka n kebetulan kt tmpt facial tu blh check samaada ada masalah resdung... Hasilnye aq xde resdung, menurut tukang check tu aq ade resdung normal macam orang lain... Maksudnya yang biasa-biasa jelah kan... So aq rilex2 la lagi... Pas bersalinkan kembo aq rasa mmg makin kritikal idung aq punye sinus ni.. Yang x tahan bila pagi2 kt opis asek bersin2 n idung berair... malu la asek nk bawak tisu ke hulu ke hilir kan...


Pastu bila bukak fb n google2 terbaca la kesan2 masalah sinus/resdung ni kalau x dirawat... Takut plak tgk gambar2 yang berkenaan tu... Aq pn berusaha la cari produk yang bersesuaian.. Maka terjumpa satu produk ni.. kaji punya kaji maka aq pn bli la dulu sebotol, try dulu nk tengok berkesan ke x...

Alhamdulillah nampaknya berkesan.. Sekarang hampir 3 bulan aq menggunakan produk ni... 1 botol ni mengandungi 60 kapsul yang perlu diambil sebanyak 2 biji setiap malam sebelum tidur... Setakat ni xde kesan sampingan pada aq. Pada minggu pertama ambil kapsul ni memang keluar lendir2 yang berbau n idung dh terasa sihat...

So sesape yang ada masalah sinus macam aq boleh la try produk ni... Untuk mencegah supaya masalah sinus ni x melarat... Kata orang mencegah sebelum terlambat...




Tuesday, May 12, 2015

MEI... BULAN PENGHARGAAN...

10 Mei setiap tahun lazimnya diraikan ibu2 sempena Hari Ibu... Tapi hari2 adalah hari penghargaan kepada ibu..

Hari ni pulak 12 Mei  adalah hari utk menghargai jasa2 jururawat sempena Hari Jururawat Sedunia... Jangan  hari lain para jururawat ni x dihargai plak..

Yang akan datang pada 16 Mei adalah sambutan Hari Guru... Hargailah jasa guru2 kita dahulu yer...

dan

Pada aq dialah ibu yang melahirkan, jururawat yang selalu  merawat dan menjaga ketika aq sakit serta guru yang membimbing aq sejak kecil.
Terima kasih mak, sayang mak dunia akhirat...



"Mother's Day Giveaway By Blog XDramaQueen"

Sempena Hari Ibu bulan Mei ini, Cik Ayuni kita ni ingin meraikan golongan ibu bersama kawan-kawan semua dengan membuat giveaway istimewa khas. Giveaway berlangsung 8-30 Mei 2015

http://ayunirafilah.blogspot.com/2015/05/mothers-day-giveaway-by-blog-xdramaqueen.html 
Seorang pemenang akan dipilih berdasarkan cabutan angka giliran melalui random.org. Keputusan akan diumumkan pada 31 Mei 2015.
Peserta bertuah akan memenangi sekalung rantai diamante jenama Lovisa bernilai RM100+ untuk dihadiahkan kepada ibu yang tersayang.  Boleh tengok syarat-syarat dan  gambar rantai tu kt SINI...

Segmen Cash by Inani Hazwani

Hari ni aq ade free sket, so hari ni adalah hari untuk join segmen or GA yer... Sila la muntah ijau kalau x suka entri hari ni... hu3...

Jom ramai ramai join segmen Cik Manis... Sila klik klik klik banner utk tgk syarat penyertaan yer...
http://cikmanissweet.blogspot.com/2015/05/segmen-cash-by-inani-hazwani.html

Hadiah : RM 20 X 10 Pemenang

Mula : 04 MEI 2015 / TAMAT : 30 MEI 2015


Segmen Blogwalking Cuti Semestar By Parihh

Uolsss... jom join "Segmen Blogwalking Cuti Semestar By Parihh" bersempena PARIHH dapat berjimba-jimba pada cuti sem nye selama 2 bulan... Syok le kamu wahai adik..
Korang nk join boleh klik klik klik kt banner tu yer...
Segmen Blogwalking Cuti Semestar By Parihh