Wednesday, April 29, 2015

KERABU DAGING


 Ni 1st time wat kerabu daging.. Tu pun sbb daging lembu yang seketoi tu dh nk masuk 2 minggu dlm fridge x berusik.. Penah terbaca orang wat kerabu daging tapi x teringat nk copy resipi... Sekali terasa nak wat, resipi xdak so kita bantai ajelah tambah n campak itu ini.. Tapi bukan nak puji diri sendiri la, rasanya mmg sedap n mabeles... huahuahua... Pedas masam manis semua ada... Meratah daging saja pn sedap...


So balik opis tadi terus kuarkan daging dari fridge then biar sekejap kasi lembut... Berkobar2 malam ni nk wat kerabu daging.. Hopefully en.somi suka n makan dengan seleranya..


Resipi : Diolah oleh Yan Ishak a.k.a aq la tu..

Bahannye :

1) Seketoi daging, aq x pasti la brape gram or kg beratnye...
  • Daging dibersihkan dah dipotong kpd 4 bahagian/blh rebus jek seketoi tu... Bila dah siap rebus empuk baru hiris nipis.. Aq rebus dengan air biasa jek, ditambah dengan seinci halia n 1 keping asam keping.. Agak2 la ikut brp byk daging tu... Pastikan sebelum hiris daging tu toskan dulu airnye yer...
2) 1/2 cawan air asam jawa (ejas2 la yer ikut kemasaman yang kita suka)

3) 1/2 sudu kerisik (terpulang la kalau nk letak or x...

4) 2 biji tomato dihiris nipis

5) 1 biji bawang besar dihiris nipis

6) 2 biji bunga kantan dihiris nipis

7) 2 batang serai dihiris nipis

8) 7 biji cili padi yg ditumbuk halus (utk lada terpulang la kt korang yer... nk pedas or nk mencili mulut n lidah blh la letak bebanyak... kalau yang x tahan pedas tu x payah la kot letak lada... tapi xtau la plak klu x letak lada cmne rasanya...)

Caranya :

Daging yang telah dihiris nipis dicampurkan dengan semua bahan di atas... Masukkan sedikit gula n garam utk menambah perasa... Rasa dulu tau sebelum hidangkan, pandai2 la ejas rasa masam manis pedas tu...

Selamat mencuba yer.. Kalau sedap bagitau ler... Kalau x sedap bagi la komen yang membina yer utk aq ejas resipi bg sedap... :-)

Bluurrrppp... Alhamdulillah kenyang meratah daging... Jom menyidai kain plak... hehehe...


1 comment: