Ungkep ni kalau x silap aq makanan orang jawa sebab mak mertua memang selalu masak ungkep. Memang sedap kalau digandingkan dengan nasi putih panas.. huhhh... boleh bertambah n boleh naikkan berat badan jugak... hehehe... Aq pn belajat masak ungkep ni dari en.suami... Dia memang pakar masak ungkep, sehingga sekarang ni pn dah hampir 7 tahun berumahtangga aq masih blm dapat masak ungkep macam en.suami masak... Menurut en.suami, bila mak dia masak ungkep, mesti dia menyibuk kat dapo tengok maknye masak..
Masakan ungkep ni lebih kurang macam rendang jugak bahannye cuma x dimasukkan lengkuas dan daun limau purut... Resipi ni dimasak untuk menu hari ke 2 Ramdhan kat umah mak abah hari tu.. Kebetulan abah memang membela ayam kampng untuk dimakan sendiri n dijual... Aq pn mintak la abah sembelih seekor...
Resipi ungkep ni selalu jugak aq gunakan untuk ayam biasa @ ayam bando, ayam tua/pencen, daging dan itik... Memang sedap la..
Banyak plak membebel yer... Yok tengok resipi... Resipi ni untuk seekor ayam kampung...
Bahan :
- 5 sudu teh ketumbar
- 3 sudu teh jintan manis
- 2 sudu teh jintah putih
- 2 inci halia
- 2 inci kunyit hidup
- 2 batang serai - diracik
- 4 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
*** semua bahan di atas dikisar
- 3 batang serai - dititik
- Air asam jawa - agak2 la ikut kemasaman asam jawa korang
- Santan - Agak2 jek sebab xnk terlalu berlemak, kalau xnk letak pn xpe
- Seekor ayam kampung yang telah dipotong
- Minyak untuk menumis
- Garam dan gula
***Boleh juga diletakkan cili padi jika ingin pedas. Kisar bersama-sama bahan kisar yang lain.
Cara :
- Panaskan minyak dan tumis bahan yang telah dikisar tadi bersama dengan 3 batang serai yang dititik tu.
- Bila dah masak dan naik bau masukkan ayam dan air. (Air-biasa aq gunakan air yang dimasukkan
dalam blender utk bersihkan saki baki bahan yang dikisar.. Kalau air biasa pn boleh..)
*** untuk ayam kampung, itik, ayam tua dan daging perlu lebih air sebab masa yang diambil
untuk melembutkannye lame..
- Bila dah lame sikit agak ayam dah empuk sikit masukkan air asam jawa dan santan.
- Jangan lupe masukkan perasa garam dan gula... Yang mana biasa gunakan Pak Aji boleh la diletakkan
Pak Aji
- Teruskan memasak hingga mendidih dan agak kering. Letakkan daun kunyit yang dihiris halus.
***Tempoh memasak agak lama, lebih kurang 2 jam jgk la... Tapi bergantung jgk pada dapur korang, blh check sendiri samaada daging tersebut dah empuk ke belum..
Maka siap sudah resipi ungkep kita... Ungkep ni kalau dimasak dan dipanaskan dengan elok akan bertahan sehingga 3 hari... Selamat mencuba yer... :-)