Hmmmm... beef Lasagna tu... Agak lama jugak la x berwestern kt umah... Teragak lak nk makan.. So terus cari balik resipi yang slalu wat.. Aq mmg sentiasa akan gunakan resipi dari BLOG ANA ni bila buat lasagna... Dah 4 kali jugak la buat tp 1st time enterprem sbb baru lagi kn berblog... Maka ter'cheat' la sket diet atkins.. :-)
Lagipun lasagna ni mmg menjadi kegemaran family.. Anak aq lagi2 Umairah mmg suka la sgt.. Tu yang wat mama dia rajin nk wat makanan menggemokkan ni selalu.. hahaha...
Tulah beef lasagna air tangan aq... Memang xde dah nk deko2... Jamu mata & selera dari loyang jek. Boleh tgk bahan2 nye & kekdah nk buat kt bawah yer.
Bahan utama :
Kepingan lasagna |
Kepingan lasagna ni dari brand San Remo. Kalau kt segamat ni ade kt Giant jek...
2. 1 tin sos prego
3. Cendawan butang ~ di buang airnya dan di potong dadu
5. Serbuk black pepper dan serbuk oregano (optional).. klu letak lagi sedap..
3. Cendawan butang ~ di buang airnya dan di potong dadu
4. Bawang besar dan bwg putih 5 ulas di potong dadu
5. Serbuk black pepper dan serbuk oregano (optional).. klu letak lagi sedap..
6. Sos cili 1 sudu besar ~ taknak letak pun takpe
7. Garam secukup rasa
Bahan untuk sos putih:
1. 2 sudu besar butter
2. 2 keping cheddar cheese
3. 250 ml susu full krim.. nak guna fresh milk pun boleh
4. 2 sudu besar tepung gandum
5. Garam secukup rasa
Bahan-bahan lain :
1. Keju mozarella
2. Keju parmesan.. ~ takde pun takpe.. aku suka byk keju..
7. Garam secukup rasa
Bahan untuk sos putih:
1. 2 sudu besar butter
2. 2 keping cheddar cheese
3. 250 ml susu full krim.. nak guna fresh milk pun boleh
4. 2 sudu besar tepung gandum
5. Garam secukup rasa
Bahan-bahan lain :
1. Keju mozarella
2. Keju parmesan.. ~ takde pun takpe.. aku suka byk keju..
Cara Membuat inti Daging :
1. Masukkan 4 sudu besar minyak masak zaitun.. Nak guna minyak masak pun boleh..
2. Tumis bwg2 yg di cincang td.. tggu sampai naik bau..
3. Masukkan pula daging cincang..
4. Gaulkan hingga daging masak..
5. Kemudian masukkan sos prego td.. tuang semua sekali.. Gaul sebati...
6. Masukkan garam secukup rasa..
7. Masukkan serbuk oregano..
8. Masukkan pulak cendawan butang..
9. Masukkan sesudu besar sos cili..
10. Tabur serbuk black pepper...
Cara nk buat Sos Putih :
1. Cairkan butter..
2. Masukkan 2 sudu besar tepung gandum.. gaul sebati.. pastikan guna api kecik je..
3. Masukkan susu full krim..
4. Masukkan keju cheddar/cheesedale.... kacau sampai keju tu sebati..
5.Masukkan garam secukup rasa.. kacau sampai likat sikit
* Digalakkan untuk buat double sos putih ni sbb lasagna akan jd lebih sedap dgn melebihkan sos putih
Cara Melapis Lasagna :
Ambik loyang yg sesuai.. suka hati korang le nak guna loyang apapun.. susun kepingan lasagna sampai menutup semua bahagian loyang..
Taburkan dgn inti daging td.. rujuk gmbr di atas ye..
Tuangkan sos putih.. lg banjir lg bagus.. tutup sampai hilang pandangan inti daging tu..
Taburkan cheese parmesan dan mozarella
Ulang balik cara yg sama.. suka hati korang le nak buat berapa layer.. yg penting last sekali mesti sos putih dan cheese yg di tabur.. ada paham..!! tp standart adalah 3 layer aje..
Lasagna yg dah siap di tabur dgn keju.. suka byk2 keju.. terbaikkk..
Make sure oven dah di panaskan awal2 dgn suhu 180 celsius.. bakar sampai keju tu agak2 perang atau masak semuanya.. dlm 30-40 minit gak kot.. bergantung pd size oven korang.. guna api atas bwh ye..
Make sure oven dah di panaskan awal2 dgn suhu 180 celsius.. bakar sampai keju tu agak2 perang atau masak semuanya.. dlm 30-40 minit gak kot.. bergantung pd size oven korang.. guna api atas bwh ye..
*** Utk cara ni aq C&P bulat2 dari blog ana yer... Boleh refer kt link atas...
Selamat mencuba.. :-)
pergh sedapnya. Hehe ^_^ nmpak mcm quite simple, x pnah lagi rasa lasagna ni.
ReplyDeletemmg sedap terangkat.. :-) sangat senang, buat sendiri puashati, blh ulang mkn byk2 kali & ternak lemak byk2...
Deletetry ler...
done follow..
Deletebeef lasagna ni mmg sedap.. akak pun selalu juga baca blog Ana Cahaya Cintaku tu...best!
ReplyDeletetukang masak hebat komen tu... tq k.eny...
Delete