Friday, May 15, 2015

KEK MARBLE LEMBAP

Dah lame sebenarnya aq teringin nk buat kek marble air tangan sendiri.. Sebelum ni order jek dari member opis nadiasukamasak sebab VITAMIN M pada ketika itu amatlah menebal.. Kebetulan si anak dara kembar, Umairah  tu bila dia bukak jek laci kabinet yang tersimpan bahan2 nk buat kek dia akan tanye "mama, bila kita nk buat kek... Kakak suka buat kek..".. Hmmm.. mama pun pasrah la jawab "ok malam nanti kita buat ek..." Makanya ptg tu keluarkan kami anak beranak soping telur, butter, tepung n susu segar... Yang lain2 tu memang dh sentiasa ada...
kek marble ku...
Jom tengok bahan2 utk resipi & kaedahnye yer...

Sumber :Azie Kitchen


Bahan bahan:
250 gram butter jenama Anchor (aq guna buttercup jek)
2 cawan tepung naik sendiri
220 gram gula kaster
4 biji telur gred A - saya guna saiz sederhana
1 sudu besar ovellate
1 sudu besar esen vanilla
2 sudu besar susu segar
1 sudu besar choc emulco***
1 sudu besar serbuk koko ***
Sedikit pewarna pink
*** aq ubah kaler warna merah, ijau & kuning...
 
Cara cara:
-Putar butter dan gula hingga kembang, masukkan esen vanilla dan ovallate putar lagi.
-Masukkan telur satu persatu sambil terus diputar sampai kembang. Masukkan tepung sikit demi sedikit, selang seli dengan susu segar, putar sampai adunan semua sebati.
-Bahagikan  kepada dua bahagian. Masukkan satu bahagian dengan pewarna pink. Boleh juga jika ingin menggunakan warna hijau atau apa apa warna yang disukai. Manakala untuk bahagian coklat, masukkan emulco dan serbuk koko, kacau sebati.
-Masukkan adunan ke dalam loyang yang telah dilenser butter secara berselang seli antara warna pink dan warna coklat. 
-Bakar selama 45 minit atau sehingga masak bergantung pada oven. Bila masak, boleh terus keluarkan dari oven untuk mengekalkan kelembapannya. 
tangan anakanda yg sibuk nk masuk blog jgk...
adunan sebelum dibakar..
kejadian bila siap dibakar..
Ternyata berbaloi guna resipi dari k.azie kitchen ni... keknya memang lembut n gebu... lagi2 klu dimakan masa tengah panas... tapi xla keluar oven terus potong, kasi tunggu sejuk sket ler...




2 comments: